En annorlunda jul

 

Julen närmar sig med stormsteg och för många blir det i år en mer ensam jul än vanligt. Det som dock kan vara viktigt att veta är att allt inte är inställt, något som ändå inger ett visst mått av hopp!

 

Vid den här tidpunkten på året kan känslan av ensamhet bli extra påtaglig, inte minst ett år som detta, och i vanliga fall är det många som söker sällskap och stöd hos exempelvis kyrkan (eller annan religiös aktör) eller Stadsmissionen.

 

Kyrkan – finns nu även digitalt

Trots att detta är ett ovanligt år kommer kyrkorna att hålla öppet för att, som vanligt, erbjuda en plats för ensamma och behövande. Andreas Holmberg, biskop i Svenska kyrkan, förklarar för SVT Nyheter att vi människor är skapta för gemenskap och behöver det för att kunna leva och därför kommer de att fortsätta kämpa för gemenskap och för att bryta ensamhet. En förändring är dock att även de digitala kyrkdörrarna i år står öppna. Biskop Andreas Holmberg förklarar:

”Många kyrkor har förlängda öppettider eftersom det är så många som vill komma in en stund. Men vi finns också digitalt, så vi kan ta del av musiken vi förknippar med jul och advent.”

Svenska kyrkan har märkt att fler än vanligt hör av sig nu under den pågående pandemin, inte minst sedan vi under hösten såg en ökad smittspridning. Med anledning av hårdare restriktioner kommer det sannolikt inte att bli några vanliga gudstjänster under julen, däremot menar Andreas Holmberg att det är möjligt att ändå komma inom kyrkan pö om pö eftersom kyrkorna är stora och att det därmed är möjligt att vistas i en kyrka på ett smittsäkert sätt.

Enligt Andreas Holmberg handlar det inte om att ställa in utan att ställa om för att fortsätta kunna erbjuda närvaro, öppenhet, hopp och gemenskap som många förknippar kyrkan med.

 

Stadsmissionen: ”Viktigt att hålla öppet”

Även Stadsmissionen har märkt en ökad oro inför den stundande julen och de har, likt kyrkan, länge bedrivit arbete för att motverka ensamhet under julen. Stina Kelly von Essen, socialchef vid Stadsmissionen, förklarar:

”Vi ser ökad psykisk ohälsa och fler människor i ensamhet. Den sociala arena många hade finns inte kvar. Det gäller både de äldre, de ensamma och de hemlösa. Det är därför det är så viktigt att vi och andra organisationer faktiskt håller öppet.”

Stadsmissionen gör bland annat hembesök hos äldre som inte vågar ta sig ut av rädsla för att bli smittade av coronaviruset. Det kan handla om att leverera en matlåda eller jultallrik, eller helt enkelt att ringa upp och prata. Stina Kelly von Essen intygar att den mänskliga kontakten är väldigt viktig.

 

Med önskan om en God Jul

Oavsett om du som läser detta blogginlägg är ensam eller ej, är vi många som i år firar julen på ett annorlunda sätt – många i ensamhet. Vi hoppas att du, oavsett hur du tillbringar julen, ändå kan få en fin jul!

 

 

 

 

 

 

Källa:

SVT Nyheter – ”Svenska kyrkan: ’Människor behöver gemenskap för att kunna leva’”