Akupunktur

Akupunktur är en alternativ terapiform som använts i tusentals år, med rötter i kinesisk medicin, TCM. Behandlingen går ut på att punktbehandla kroppen genom nålstick. Akupunktören applicerar nålarna med olika djup för stimulera nervpunkter på huden och i musklerna.

Behandlingen anses av många hjälpa kroppen att läka sig själv antingen genom att vitalisera och balansera kroppens energi eller genom att lugna nerverna. I följande text kommer vi att gå igenom på vilket sätt som akupunktur kan hjälpa och även varför, samt vad säger forskningen ? 

Inom kinesisk medicin så anser man att sjukdomar uppstår i kroppen när Qi, kroppens livskraft, har obalans mellan yin och yang. Enligt kinesisk medicin så har kroppen 14 meridianer i kroppen där Qi flödar genom. Har man en obalans i kroppen så stagnerar energin där. Det finns enligt teorin 361 akupunkter, nervpunkter, där man kan nå meridianerna och genom att applicera nålar där så kan man återupprätta energibalansen i kroppen. 

Innan man får akupunktur så blir man undersökt, akupunktören tittar ofta på din tunga och tar din puls. Därefter får man behandling utifrån de symptom man beskrivit. Behandlingsstrategin går ut på att skapa jämnvikt i kroppens flöden av bland annat blod och hormoner. Samt jämvikt i det parasympatiska och sympatiska nervsystemet. 

En studie från 2017 visar att många av dessa punkter är sammankopplade med det centrala nervsystemet. Stimulering av dessa punkter kan hjälpa kroppen att hantera smärta genom blodflödet ökar i vissa delar av kroppen.

Forskning visar att akupunktur kan vara hjälpsamt mot huvudvärk, artros, värk i ländryggen, nackvärk och knävärk. Andra studier visar att akupunktur kan lindra illamående, fibromyalgi, reumatism och migrän.

I studien kring värk i ländryggen så gav akupunktur bättre resultat mot värk än konventionell behandling mot ryggvärk. Liknande resultat uppvisade studier kring huvudvärk. Gällande fibromyalgi så kan akupunktur hjälpa mot oro och trötthet, två symptom som är sammankopplade med fibromyalgi. 

Endel forskning tyder på att akupunktur frigör endorfiner, kroppens eget smärtstillande, som ökar blodflödet och påverkar hjärnans aktivitet. Det finns dock skepticism kring detta som menar att effekten som kommer från akupunktur endast är en placeboeffekt.

De positiva forskningsresultat som uppvisats har fått godkännande av WHO, dock inte i Sverige.  En förenklad variant av akupunktur godkändes 1984 av Socialstyrelsen som en metod att behandla smärta i sjukvården men gick då under namnet sensorisk stimulering. Denna utförs i regel av sjukgymnaster /fysioterapeuter som gått en kurs på ett par veckor i ämnet. Behandlingen utförs ofta under principen ”stick där det gör ont”. Går man till en akupunktör har denna person i regel en treårig utbildning i akupunktur samt 40 poäng i basmedicin. Akupunktur är komplext och det tar i regel tid för att bli kompetent inom ämnet.

Många inom akupunkturförbundet i Sverige är upprörda över hur svensk lagstiftning kring detta fungerar. Motioner för att inkludera äkta akupunktur inom svensk vård har förts sedan 1970-talet. En akupunktör betalar idag moms och är inte legitimerad vilket innebär att en behandling kostar runt 500 kr. Många som vänder sig till akupunktörer gör det pga att de inte fått hjälp med sin smärta hos den traditionella sjukvården. Akupunkturförbundet menar även att det skulle vara av samhällsekonomiskt intresse om man tog bort vårdmonopolet och öppnade upp för specialistkompetens som akupunktörens. En legitimering av akupunkturören skulle innebära Socialstyrelsens insyn och kontroll vilket de välkomnar med öppna armar. Den legitimerade akupunktören skulle vara ett effektivt alternativ för läkare vid remittering. 

Rådgör alltid med din läkare om du känner att du vill testa akupunktur och se behandlingen som ett komplement till annan medicinering. Om du har pacemaker eller äter blodförtunnande medicin så bör akupunktur undvikas helt. 

Det är av högsta grad viktigt att gå till en erfaren och välutbildad akupunktör. Det du kan förvänta dig vid en behandling är förutom nålar, värmebehandling, koppning, örter samt att behandlaren har ett kortare samtal kring din livsstil och dina matvanor. 

 

Källor:

Medical News Today

Acupuncture

Akupunkturförbundet

Akupunktur kan lära vården vårda

Snabbutbildning i akupunktur är vår tids kvacksalveri

Om forskning rörande akupunktur