ABC för psykisk hälsa. Del 1: Aktiviteter

Region Östergötland har nyligen tagit ett intressant initiativ för att främja och förbättra den psykiska hälsan hos befolkningen. Projektet går under namnet ABC för psykisk hälsa och går ut på att stärka den psykiska hälsan genom att göra aktiviteter, göra något tillsammans och att göra något meningsfullt.

Act Belong Commit

Idén är inspirerad av metoden Act Belong Commit (ABC) och har sitt ursprung i Australien. Det första som möter en på Act Belong Commit’s hemsida är möjligheten att testa sin psykiska hälsa och beroende på resultatet så får man tips på hur den kan förbättras. På så vis lyckas organisationen handgripligen interagera direkt med besökaren och dessutom erbjuda förbättringspotential i form av konkreta förslag. 

ABC-metoden är baserad på vedertagen forskning kring hur man kan stärka sin psykiska hälsa och sedan starten 2002 så är metoden Australiens främsta hälsofrämjande åtgärd för psykiskt välbefinnande.  

ABC-metoden i Sverige 

Nu har metoden kommit till Sverige och Region Östergötland är först ut. I regionen samarbetar man med såväl kommuner, civilsamhället samt privata aktörer för att hjälpa individer till stärkt psykisk hälsa. Man kan dessutom, precis som hos Act Belong Commit, testa sin psykiska hälsa och få efterföljande tips på aktiviteter på ABC-metodens sida på 1177.

Översatt till svenska handlar ABC-metoden om att göra någonting aktivt (Act), att göra någonting tillsammans (Belong) och att göra något meningsfullt (Commit). Vi kommer i det här inlägget ta upp den första delen i metoden som handlar om att göra någonting aktivt.

Aktiviteter 

Aktivitet kan ske på olika sätt och alla sätt att vara aktiv på är lika viktiga. Inom ABC-metoden talar man om fyra olika sorters aktivitet:

  • Fysisk aktivitet: Detta är kanske det man främst tänker på när man hör ordet aktivitet. Fysisk aktivitet kan exempelvis ske genom att promenera, simma, lyfta tunga vikter, snickra, påta i trädgården eller ta en löparrunda. 
  • Social aktivitet: Exempel på social aktivitet är när vi umgås med våra familjer, våra vänner, pratar med grannarna, engagerar oss i föreningsliv eller sjunger i en kör.
  • Mental aktivitet: Detta handlar om när vi ägnar oss åt sådant som kräver vår uppmärksamhet såsom att lösa ett korsord, titta på konst, läsa en bok eller spela ett spel.
  • Andlig aktivitet. Att vara andligt aktiv kan för en del i ett så sekulärt land som Sverige tyckas vara främmande. Andlighet behöver dock inte handla om religion utan kan även handla om att vistas i naturen, att prata med någon om de stora frågorna i livet eller att meditera.

När du håller dig fysiskt, socialt, mentalt och andligt aktiv stärker du ofta din psykiska hälsa, känner dig gladare och får lättare att hantera vardagliga utmaningar. En aktiv livsstil kan dessutom ofta lindra nedstämdhet, sömnbesvär och motverka ensamhet. 

Att göra något aktivt som känns roligt och meningsfullt är viktigt för att må bra psykiskt. Ett första steg är att reflektera över vad just du är intresserad av och tycker är roligt.

 

Källor:

Act belong commit

ABC för god psykisk hälsa

1177