ABC för psykisk hälsa. Del 2: Relationer

Vi har nu kommit fram till del två i vår serie om ABC-metoden. I föregående inlägg skrev vi om hur nödvändigt aktivitet är för vår psykiska hälsa och nu kommer vi in på hur viktigt det är att aktivera oss med andra.

Ensamhet

Alla är vi unika med olika behov av egentid respektive tid tillsammans med andra i vår närhet. En del föredrar i större utsträckning egentid medan andra har ett större behov av social interaktion med andra, men trots detta är vi människor i grunden flockdjur med ett grundläggande behov av att någon mån känna gemenskap med andra. Forskare menar att detta beror på att vi under människans tidiga utveckling var beroende av flocken för vår överlevnad, när vi var ensamma var vi utsatta och sårbara och våra chanser för att överleva var små. Kroppen utvecklade därför ett varningssystem för att vid ensamhet förmå oss att söka oss tillbaka till flocken där vi var trygga. 

När vi själva väljer att vara ensamma brukar ensamheten definieras som avskildhet och detta är något som vi alla behöver ibland. När ensamheten däremot blir påtvingad brukar detta definieras som ofrivillig ensamhet, man har alltså inte själv valt denna ensamhet. 

De flesta har säkert upplevt ensamhet någon gång i livet, att tillfälligt uppleva ensamhet är inte farligt. Däremot kan ensamheten bli skadlig om den blir långvarig och upplevs som ofrivillig. Upplevd ensamhet orsakar ett låggradigt stresspåslag som i sin tur kan påverka immunförsvaret och göra oss mer mottagliga för virus och olika sjukdomar. Högt blodtryck, och hjärt-kärlsjukdomar som exempelvis stroke är några exempel. Även känslor av nedstämdhet, depression och ångest är nära förknippade med upplevd ensamhet. När det kommer till den ofrivilliga ensamhetens påverkan på hälsan och risken för sjukdom och tidig död visar studier att den ofrivilliga ensamheten kan jämföras med alkoholkonsumtion, fysisk inaktivitet, rökning eller fetma. 

Utifrån sett kan det vara lätt att tänka att den som har få kontakter och ett litet nätverk troligtvis upplever ensamhet i större utsträckning än den som har ett stort nätverk, men så behöver det inte vara. Den som har många omkring sig kan ändå uppleva vissa former av ensamhet medan den som har få kontakter kanske får sina behov tillgodosedda genom sina relationer.  En del människor kan således känna sig ensamma trots ett stort socialt nätverk, medan andra individer har få relationer och kontakter utan att känna sig ensamma. Knäckfrågan är alltså inte huruvida man utifrån sett är ensam, utan huruvida man känner sig ensam. Forskare menar därför att det viktigaste är relationernas karaktär – ett fåtal men bra relationer är bättre än många ytliga relationer. 

Gemenskap

Att uppleva ensamhet trots många sociala kontakter är mer vanligt än man tror. Men vad kan man då göra för att stärka känslan av gemenskap med andra? Reflektera en stund över de relationer som finns i ditt liv idag och fråga dig hur relationerna får dig att känna. Känner du dig förstått och sedd? Känner du dig stärkt av dina relationer? Är det några andra känslor som du upplever? Är det någon relation som rent av väcker negativa känslor, som inte får dig att må bra?

Att göra något tillsammans med andra där vi känner gemenskap tillfredsställer som sagt ett grundläggande behov hos oss människor. Känner du en avsaknad av nära och/eller goda relationer i ditt liv så finns det flera sätt att knyta nya kontakter. Försök att ha tålamod och ge nya sociala sammanhang flera försök även om det känns obekvämt. Det kan ta upp till sju gånger innan man känner sig som en naturlig del av en grupp. 

Sociala relationer och gemenskap kan ge dig både praktiskt och känslomässigt stöd i livet och om du deltar i lokala aktiviteter och organisationer kan du få en ökad känsla av sammanhållning. 

Det finns flera saker som du kan göra för att stärka dina sociala relationer och hitta vägar ur ensamhet till gemenskap såsom:

  • Våga ta kontakt med någon som du tycker verkar vara trevlig såsom en granne. Prata med de människor som du möter i din vardag.
  • Tacka ja till fler sociala aktiviteter.
  • Skaffa en hobby eller gå med i en förening där du kan träffa folk som delar dina intressen.

Riksföreningen Äldres Hälsa har gett ut broschyren Vägar ur ensamhet där vi belyser hur man kan bryta upplevd ensamhet och stärka gemenskapen med andra. Klicka här för att beställa broschyren, materialet är kostnadsfritt och vi bjuder på frakten. 

Nästa del i serien om ABC-metoden tar upp verktyget Relationskarta som kan hjälpa dig att förstå din sociala tillvaro och de relationer du har omkring dig.

Källa:

Social aktivitet- Så påverkas vår hälsa av ensamhet