ABC för psykisk hälsa del 4: Värderingar och mål

Nu är vi framme vid den fjärde och avslutande delen i vår serie om ABC för psykisk hälsa. Denna del handlar om värderingar och mål, forskning visar nämligen att vi mår som allra bäst när vi gör något som stämmer överens med våra värderingar, det vill säga när vi gör något som känns viktigt.

Så kommer du igång

Det första steget är att reflektera över vad som känns viktigt för just dig. För att bena ut detta används två övningar som kan hjälpa dig att identifiera dina värderingar och mål inom områden som ofta är betydelsefulla i människors liv. Studera bilden och fokusera på de områden som är viktigast för dig.

Övning 1: Mina värderingar 

Skriv ned vad du vill uppnå eller eftersträva inom varje område. Tänk i värderingar istället för mål. En värdering handlar om något som du vill röra dig mot, till skillnad från ett mål som är något som du vill göra. Ett mål kan även mätas tydligt när det väl är uppnått. Jämför exempelvis  ”Jag vill ta grönt kort i golf” eller ”Jag vill måla tavlor” som båda är mål, med ”Jag vill leva ett aktivt liv” som är en värdering.

Övning 2: Mina mål

När du har identifierat vad du vill uppnå så är det dags att skriva ned två konkreta mål för varje område. Vad vore intressant att fylla ditt liv med? Skriv ned allt som du tycker känns intressant och skriv som om du inte hade några hinder i världen. Frågan handlar inte om vad som är realistiskt att uppnå utan övningen går snarare ut på att identifiera vad som är viktigt för dig.

Hinder

Hinder dyker ofta upp vid den här typen av frågeställningar. Det kan finnas många olika anledningar till att vi inte kan leva på det sätt vi önskar. Det intressanta blir här istället att reflektera över om det är stor skillnad mellan det du värderar och det som du faktiskt har gjort den senaste tiden. Vilka hinder har i så fall kommit emellan?

Problemlösning 

Ibland ställs vi dock inför situationer i livet som inte går att lösa. Det bästa vid såna situationer är att acceptera det som inte går att förändra, ta stöd av andra eller att försöka trösta oss själva så gott det går. 

Men rätt ofta så ställs vi inför problem som det faktiskt går att göra någonting åt. Ibland kan det dock vara svårt att komma på hur och då kan följande metod vara hjälpsam.

Gör så här:

  1. Definiera ett problem som du vill lösa. Försök att vara så specifik som möjligt och fokusera på något du själv gör, eller kanske något som du undviker att göra
  2. Försök därefter att komma på så många lösningar som möjligt. Dessa skriver du upp under rubriken ”Möjliga lösningar”.
  3. Till varje lösning är det nu dags att identifiera potentiella fördelar respektive potentiella nackdelar.
  4. Betygsätt sedan lösningarna på en skala där 1 är sämst och 10 är bäst.
  5. Välj den bästa lösningen eller en kombination av flera lösningar och genomför den.
  6. Utvärdera sedan lösningen och välj en annan om det skulle behövas.

Planering 

Att göra något nytt som man inte är van vid kan ofta kännas som en utmaning. Många gånger kan det vara svårt att veta var man ska börja, man känner sig inte redo och man kan ha en tendens att skjuta upp saker. Det kan kännas nervöst eller skrämmande och till slut har man skjutit upp det så många gånger att det inte ens blir av. 

Ett sätt att se till att ens mål blir uppnådda är att göra upp tydliga delmål. Det kan exempelvis vara bra att göra saker i rätt ordning eller att bryta ned stora uppgifter i mindre delar för att de inte ska kännas så överväldigande. När du sedan har brutit ned målen i delmål så är det en god idé att skriva ned dem i din kalender. Försök sedan att genomföra det du bestämt dig för även om det kan kännas lite olustigt eller nervöst precis innan. 

Förändring kan många gånger ta tid och kännas lite obekvämt, det är därför viktigt att stanna upp under tiden och utvärdera hur det går. 

Lycka till med att skapa det liv som känns allra bäst för just dig! Missade du något av de tidigare inläggen om ABC för psykisk hälsa så finns de länkade här:

ABC för psykisk hälsa. Del 1: Aktiviteter

ABC för psykisk hälsa. Del 2: Relationer

ABC för psykisk hälsa. Del 3: Mina relationer

Källa:

ABC för god psykisk hälsa – Verktyg och vägar framåt