Hjärngympa på modernt vis

När man talar om digitala spel, som dator- och tv-spel, så tänker nog många direkt på barn och ungdomar. Men faktum är att digitala spel verkar vara minst lika lämpliga för äldre personer – både vad gäller själva aktiveringen (hjärngympan) men också det välbefinnande som aktiviteten ofta är förknippad med.

 

Det finns många anledningar till att själv utforska den värld av digitala spel som finns – i mobiltelefonen, surfplattan, datorn eller varför inte våga testa något tv-spel? Kanske finns det något som just din kommun erbjuder i form av digital aktivitet?

 

Varför är digitala spel bra för äldre?  

Vi människor behöver aktivera vår kropp (i den mån det är möjligt utifrån egna förutsättningar) och vår hjärna för att bibehålla våra förmågor så länge som möjligt. När vi på olika sätt upplever begränsningar i den fysiska världen kan digitala spel fungera som ett alternativ till säkrare aktivering och som en meningsfull sysselsättning – på egen hand eller tillsammans med andra.

 

10 fördelar med digitala spel:

  • Spel som involverar fysiska rörelser främjar blodcirkulationen i kroppen, vilket är viktigt inte minst på äldre dagar.
  • Digitala spel bidrar till ett ökat flodflöde till viktiga delar av hjärnan och kan därför hjälpa oss att bibehålla, eller till och med förbättra, våra kognitiva förmågor.
  • Den virtuella miljön är flexibel och kan anpassas utifrån individuella behov, förmågor och önskemål.
  • Vissa spel har visat sig kunna förebygga eller skjuta upp demens och andra åldersrelaterade sjukdomar.
  • Digitala spel innebär träning på ett roligt sätt och upplevs ofta som ett nöje, och hjärnstimulansen kan få dig att känna dig piggare.
  • Digitala spel kan bidra till ett ökat välbefinnande, även hos de som enbart deltar passivt genom att se på när andra spelar och även vid demenssjukdom.
  • Digitala spel kan bidra till moment av spänning i vardagen och nytt lärande.
  • Digitala spel kan fungera som en plattform för möte mellan generationer.
  • Digital teknik och digitala spel kan främja social delaktighet bland äldre och motverka känslor av ensamhet, oavsett om man bor i egen bostad eller i särskild boendeform.
  • Digitala spel kan bidra till ökad självkänsla och större tilltro till den egna förmågan.

 

Hur kommer jag igång?

Det finns en mängd olika spel på marknaden och mycket som finns i analog form finns även i digital form. Det du behöver är en dator, surfplatta eller smartphone för att kunna spela.

 

10 exempel på digitala gratisspel:

 

Några tips från oss

Nedan följer några tips till dig som vill få hjälp att komma igång med att spela  digitala spel, till dig som redan spelar eller till dig som önskar mer information.

  • Facebookgrupp – För dig som inte är så van vid tekniken och behöver lite hjälp att komma igång finns det en Facebookgrupp och Facebooksida som heter Gamingsenior där man kan få stöd och hjälp. Den startades av Inger Grotteblad som har varit senior VM-mästare i datorspeleter Counter-Strike.
  • StudiecirkelGaming för nybörjare är en studiecirkel som börjar under hösten 2022 på Stockholms senioruniversitet, där Inger Grotteblad är cirkelledare.
  • Hjälp med IT – SeniorNet är också ett alternativ för kontakt för dig som behöver stöd när det kommer till det tekniska, där seniorer lär seniorer använda IT.
  • Game of health – digitala spel för äldres hälsa och välbefinnande – Riksföreningen Äldres Hälsa kommer under hösten att lansera ett tryckt material med denna titel som handlar om just digitala spel och deras koppling till äldres hälsa och välbefinnande. Håll utkik, och välkommen att beställa!

 

 

 

 

 

Källor:

Karolinska Institutet

Hjälpmedelsinstitutet

Folkhälsomyndigheten

SVT Nyheter

SPF Seniorerna Skånedistriktet