Friidrott för att komma ur sorg och hitta gemenskap
Det är aldrig försent att ta upp träningen. I alla fall inte om man pratar med Ove Rydén, 81 år, som efter ett uppehåll på över 60 år numera tränar friidrott igen.
Anledningen till att Ove tagit upp friidrotten är en utmaning som han har fått av sin dotter Jessica. Allting började med att Jessica var orolig för sin pappa Ove, som efter att hans sambo hade gått bort upplevde en tung sorg. Ove hade isolerat sig och satt mest hemma och var ledsen. För att aktivera sin pappa och hjälpa honom kontaktade Jessica veteranidrottarna IK Hakarpspojkarna i Jönköping. Dit anmälde hon sin pappa med utmaningen att de båda skulle ställa upp i Veteran-VM i Göteborg 2024.
Som ung var Ove en lovande friidrottare och blev distriktsmästare i tresteg i Norrköping 1947. I tjugoårsåldern lade han dock friidrottskarriären på hyllan för att kunna studera och har sedan dess inte idrottat. Idrottskarriären lades måhända åt sidan men Ove har genom åren sett till att hålla igång, främst genom långa promenader tillsammans med den nu bortgångna sambon Vuokko.
Ove och Vuokko fann varandra sent i livet och träffades genom sin gemensamma passion för klassisk musik och främst opera. Till en början var paret särbos men flyttade ihop 2021. Tyvärr varade samboendet enbart några år då Vuokko efter ett snabbt sjukdomsförlopp avled i cancer den 12 september 2023.
I en intervju från tidigare i år berättar Ove att han planerar att skänka Vuokko en speciell tanke när han ställer sig på ansatsbanan för att springa fram till hoppgropen under veteran-VM. Han hoppas även att han har sällskap av sin dotter Jessica på arenan. Jessica bor i Montreal i Kanada tillsammans med sin familj men tack vare friidrotten har Ove fått en tätare kontakt med sin dotter. Efter Vuokkos bortgång ville Jessica inte att hennes pappa skulle fira jul ensam, så Ove flög över till Montreal där far och dotter förutom att fira jul tillsammans även kunde jämföra träningsresultat.
Fysioterapeuten berättar
Enligt Oves fysioterapeut Anna Ek så kan en äldre kropp snabbt komma i form. Mycket beror dock på bakgrund och tidigare träningserfarenhet men allt är möjligt menar Anna och tillägger att en 70-åring kan bli lika stark som en 30-åring, med rätt sorts träning.
Anna har hjälpt Ove att komma i form, som varje onsdag tränat powerträning tillsammans med IK Hakarpspojkarna under Annas ledning. En viktig del av träningen går ut på att förebygga skador. Tresteg är en utmanande sport som ställer stora krav på både styrka, snabbhet och explosivitet.
Alla typer av hopp ställer krav på styrka och hållfasthet förklarar Anna. Samtidigt är det bra träning för skelettet att utsättas för lite stötar.
Det viktigaste syftet med powerträningen för gruppen 60+ är att stimulera till ökad fysisk rörelse och att de äldre ska våga utmana kroppen att tåla lite tuffare belastning. Äldre personer kan träna på gym för att behålla sin muskelmassa men det som trycks lite extra på under powerträningen är vikten att träna de snabba muskelfibrerna så att de inte går förlorade.
I en muskelaktion aktiveras två typer av fibrer förklarar Anna. Först typ I fibrerna och därefter typ II fibrerna om kraften är tillräckligt hög. Hjärnan och musklerna behöver snabb muskelträning annars tror kroppen att de inte behövs. Du kan exempelvis gå över gatan, men för att hinna över innan det blir rött så måste du utveckla kraft och snabbhet. Det är en annan sak än styrka. Många äldre vet att promenader är en bra aktivitet men det är ofta inte tillräckligt menar Anna. Kroppen vänjer sig snabbt vid belastning men är man bara inriktad på att gå, så händer det inte särskilt mycket. Ska vi få till mer effekt, mer power och mer explosivitet så behöver vi öka belastningen på muskler, senor och leder.
Onsdagspassen på Råslätts IP i Jönköping där Anna leder powerträning för veteraner är populära då de bidrar med lika mycket glädje och social gemenskap som med fysisk aktivitet. Passen inleds med en lång uppvärmning. Den åldrande kroppen behöver betydligt längre tid på sig för att få igång och mjuka upp leder, senor och muskler. Ofta är uppvärmingen 30 till 40 minuter.
Under passet gör deltagarna friidrottsinspirerade övningar, stämningen är glad, uppsluppen och stöttande, har någon ont finns det alltid någon som går fram och kollar läget berättar Anna. Alla får vara med trots brister och skavanker.
Aldrig för sent att prova något nytt
Ove har problem med smärtande leder, men trots det ser han fram emot träningen varje vecka då lederna blir uppmjukade av att träna. En annan av deltagarna, Elsa Ask, äldst i gruppen med sina 85 år, berättar att hon har höftprotes, två knäproteser samt en pacemaker och planerar att stöta kula under veteran-VM.
Elsa, tidigare läkare och chef inom rehabmedicin halkade in på friidrotten efter flera år av rehab efter sina operationer. Enligt Elsa så finns det flera saker man kan göra för att behålla rörligheten när man fyllt 80 år. För det första måste man vara lite nyfiken och våga testa sådant som man tidigare trott varit omöjligt. Något annat som är viktigt enligt Elsa är att ta chansen när man får den. Man ska inte vara rädd för att misslyckas, ett misslyckade är ju inte så farligt då är det väl bara att testa en annan aktivitet menar hon.
Elsa tipsar även om att det finns en speciell kroppsdel som är värd att träna lite extra; handstyrkan. Handstyrkan minskar nämligen sin kapacitet med 50 procent mellan åren 45 och 75. Nu satsar Elsa på att ställa upp i kulstötning under Veteran-VM och avslutar med orden: ”Det är aldrig för sent att börja med något nytt.”
Är du sugen på att testa powerträning för seniorer så klicka här för mer information.
Veteran-VM gick av stapeln i Göteborg under Augusti 2024. Ove Rydén deltog i gruppen M80 Tresteg där han hoppade 5,08 meter och slog därmed sitt personbästa med 0,3 meter. Elsa Ask kom på sjätte plats i kulstötning under veteran-VM i Göteborg och tog dessutom SM-guld för veteraner 2024.
Källor:
Så blir äldre kroppar explosiva
Elsa 85 tog SM-medalj i kulstötning