Kärlekstips från äldre

Vem kan inte behöva lite kärlekstips ibland? Oavsett om du befinner dig i en relation eller strävar efter att hitta någon att inleda en relation tillsammans med så kan alltid lite tips vara på sin plats. I detta blogginlägg tänkte vi redogöra för några tips som äldre personer har delat med sig av, och även några tips från sociologisk forskning. Håller du med om tipsen?

 

Den amerikanske sociologen och gerontologen Karl Pillemar vid Cornell University i delstaten New York har skrivit boken 30 Lessons for Loving: The Wisest Americans Advice on Love, Marriage, and Relationships baserad på intervjuer med 700 amerikaner som varit gifta i flera decennier för att få reda på hemligheten bakom ett långt och lyckligt förhållande.

 

Nio kärlekstips för att stärka din relation

Nedan redogör vi för några av de bästa tipsen som har framkommit utifrån sociologen och gerontologen Karl Pillemars intervjuer med 700 amerikaner.

 

  1. Börja dagen med att visa kärlek

 

”När du vaknar på morgonen så ska du tänka ’vad kan jag göra för att göra min partners dag lite bättre?’. Idén med de här är att ni ska fokusera på varandra, även om det bara är fem minuter på morgonen.” – Antoinette Watkins, 81 år.

 

  1. Kom ihåg att din partner är en egen individ

 

”Du måste – även om det kan vara svårt – försöka förstå hur din partner tänker i olika situationer. Det viktiga är att alla, inklusive din partner, har en egen uppfattning om sin värld. Även om ni är i ett nära förhållande, så är den andra personen just det. En annan person.” – Reuben Elliot, 72 år.

 

  1. Strunta i rynkorna

 

”När du blir äldre så slutar du tänka på din andra halvas skröplighet. Du kommer alltid se personen som den alltid varit. Man ser inte åldrandet.”

 

  1. Undvik ”det sjuttonde bråket”

 

”Det här kan verka lite konstigt, men det har fungerat för oss. På något sätt kom vi på den här metoden. Vi kallar den lite skämtsamt för ’bråk nummer 17’. Det betyder att det är ett bråk vi har haft minst sexton gånger innan och då bestämmer vi oss för att inte ha det längre. När vi märker att det är på väg så börjar vi inte ens, vi håller oss tysta – för det kommer inte lösas ändå. Jag har en teori om varje relation har ett sådant bråk.” – Ralph Perkins.

 

  1. Var bästa kompisar

 

”Jag tror det kan vara svårt att tänka ’finns det något bakom utsidan som jag verkligen tycker om’ när man är ung och nykär. Men det är den delen som man inte tröttnar på, som växer och utvecklas. Den sexuella relationen blir också djupare, men när åren passerar så blir vänskapen och den psykiska kopplingen viktigare. Den kommer utmanas av barn och nära och kära som går bort, och förändrade intressen. Det är en bestående vänskap som är basen i en stabil relation.” – Lydia Wade, 73 år.

 

  1. Inspireras av andra lyckliga par

 

”Lycka fostrar lycka. Så om du träffar par som har en lycklig relation borde du vara runt dem. Det smittar faktiskt av sig. Undvik de pessimistiska paren för det kommer bara påverka er.” – Jeremy Bennet, 80 år.

 

  1. Se till att du verkligen förstår vad din partner menar

 

”Vi fattade ganska tidigt att vi inte alltid förstod vad den andra menade. Så jag brukar säga ’så du säger att..’ eller ’menar du så här’. Ibland är vi så fast i stundens hetta att vi säger saker vi inte menar. Så jag brukar upprepa det jag tror han säger, sen så svarar han ja eller ’nej, var fick du det ifrån?’.” – Lucia Waters, 75 år.

 

  1. Ta en paus

 

”Om det uppstår en konflikt, så finns det ett kinesiskt ordspråk som lyder så här: Om du tar ett steg tillbaka så kan du se hela himlen. Så ta en liten paus. Om du backar lite, så får du ett nytt perspektiv.” – Chen Xiu.

 

  1. Sluta aldrig att utvecklas – tillsammans

 

”En relation är alltid i rörelse. Du blir aldrig riktigt klar, det är alltid en process. Det finns mer att jobba på än du kan föreställa dig. I mitt fall så var det värt det.” – Samantha Jones, 80 år.

 

 

Tips från forskningen

Emma Engdahl är professor i sociologi vid Göteborgs universitet och har listat några tips från sociologisk forskning för att parrelationer ska bli långvariga:

 

  • Jämställt förhållande med god maktbalans.

 

  • Ömsesidigt ansvarstagande.

 

  • Ömsesidigt ge uttryck för sin sårbarhet.

 

  • Frivilligt och intresserat lyssna på den andra.

 

  • Tillsammans komma på kreativa lösningar.

 

  • Svara positivt på partnerns idéer fem av sex gånger.

 

  • Komma med konstruktiv kritik den sjätte gången.

 

  • Man måste ”idealisera” varandra.

 

 

 

 

Källor:

 

Expressen

 

Psychology Today

 

Forskning.se