Lavendel för kropp och själ
Lavendelsläktet är ett växtsläkte inom familjen kransblommiga växter med cirka 39 arter. Lavendeln blommar vanligen under juli – augusti med blålila blommor men även vita, rosa samt gulbruna blommor förekommer.
Växten gavs namnet Lavandula 1753 av den svenska botanikern och läkaren Carl von Linné. 1779 tog Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg med sig ett herbarie-exemplar av växten till Sverige och 1780 skrev Linnés son Carl von Linné den yngre den första monografin om lavendelsläktet, De Lavandula.
Den lavendelart vi skriver om här är Lavandula augustifolia, en flerårig liten buske som förekommer naturligt runt Medelhavet men som allra mest är förknippad med Provence. I de allra sydligaste delarna av Sverige förekommer den förvildad och den första noteringen om förvildad lavendel i Sverige gjordes i Malmö redan 1933.
Användningsområden
Den vanligaste förklaringen till namnet Lavandula är att det härleder från latinets lavare – att tvätta sig och redan under antiken användes lavendel i de romerska badhusen. Sedan dess har lavendel frekvent använts för sin väldoft i tvålar, badoljor och hygienprodukter.
Under 1800-talets Sverige användes lavendel i den så kallade kyrkkvasten. En kyrkkvast var en liten bukett med väldoftande växter som lavendel, isop, åbrodd, balsamblad och citronmeliss, till buketten tillsattes även ringblomma, tusensköna och gullviva. Doften från buketten piggade upp när man blev trött under en lång predikan men dolde även de andra kyrkobesökarnas kroppsodör.
Doften av lavendel attraherar pollinerande insekter, så vill du öka den biologiska mångfalden i din trädgård plantera gärna lavendel. Däremot avskyr mal doften, så skydda dina kläder genom att hänga upp en lavendelkvist i garderoben. Lavendelpåsar i linneskåpet har länge använts för detta ändamål samt för att skänka väldoft.
Studier
Ett flertal studier påvisar lavendelns många hälsofördelar såsom att den verkar lugnande och förbättrar sömnen. En japansk studie där möss fick lukta på lavendelånga visade att mössen blev lugna utan att deras rörelseförmåga påverkades. Samma studie visade dock att möss med försämrat luktsinne inte upplevde samma lugnande effekt.
Andra studier bekräftar att lavendel har större lugnande effekt vid både oro och sömnproblem jämfört med traditionella antidepressiva läkemedel och sömnpreparat. Sömnproblem är ofta sammanhängande med psykisk ohälsa och lavendel har då visat sig hjälpsamt för att lugna ned ett oroligt sinne så att man kan sova bättre om natten.
Om du tar läkemedel i form av exempelvis antidepressiv medicin rekommenderar vi att du rådgör med din läkare innan du själv gör några ändringar gällande din medicinering.
Källor:
Lugnande ämne i lavendel verkar via luktsinnet