Stopp för det populära gruvschemat inom äldreomsorgen
Äldreomsorgen har sedan en lång tid tillbaka haft problem med att personalen säger upp sig. Enligt Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård handlar det ofta om pressade scheman som leder till att personalen känner sig sliten och uppgiven.
För att få bukt med problemet har Gällivare kommun testat ett nytt koncept kring tider och scheman, som går ut på att personalen har större inflytande över schemats utformning. Man har även lånat inspiration från industrins sätt att jobba, exempelvis från gruv- och mineralkoncernen LKAB.
Enens vård- och omsorgsboende i Gällivare var ett av boendena som testade det så kallade ”gruvschemat”. Schemat gick ut på att personalen jobbade en dagsvecka, en kvällsvecka och därefter var lediga en vecka.
Schemat som testades under 2024 visade sig vara effektivt då personalen rapporterade ett större upplevt lugn och mer energi. Sjukskrivningarna gick även ned då schemat innebar bättre återhämtning och mindre stress.
Dessvärre stoppas nu schemat på grund av att socialnämnden står inför besparingar. I stället föreslås att alla som jobbar inom vård och omsorg i Gällivare kommun återgår till ett rullande fyraveckors schema som sätts centralt i förvaltningen.
Enligt Kommunal har beskedet mötts av starka reaktioner av både frustration och uppgivenhet. Medlemmarna har länge kämpat med att ha inflytande över sina scheman och nu vill arbetsgivaren i stället ta tillbaka detta. Återgången till centralt lagda scheman och ett minskat inflytande på arbetsplatsen riskerar att gå ut över verksamheten och återskapa de tidigare problemen med uppsägningar och stress.
Riksföreningen Äldres Hälsa ser varmt på initiativ från kommun/verksamheter som stärker de anställdas hälsa och mående – en förbättrad arbetssituation för personalen gynnar i regel hela verksamheten.
Det är beklagligt att den positiva förändringen inte kunde implementeras permanent, men vi hoppas att den åtminstone kan fungera som ett inspirerande exempel för att få bukt med exempelvis sjukskrivningar och uppsägningar. Genom att förbättra situationen för verksamhetens anställda så förbättras även situationen för verksamhetens omsorgstagare – för när verksamhetens anställda mår bra så mår även verksamhetens omsorgstagare bra.
Källor:
Stopp för inflytande över scheman i Gällivare
Gruvschemat kan rädda äldreomsorgen
Så påverkas hemtjänsten av stressen