Världens äldsta människa hade yngre celler och dessutom en tarmflora som ett spädbarn
Maria Branyas Morera (4 mars 1907 – 19 augusti 2024) var en amerikansk-katalansk kvinna som vid sin död var världens äldsta människa med sina 117 år och 168 dagar.
Maria hävdar själv att anledningen till att hon uppnått en så anmärkningsvärt hög ålder, beror på att hon hållit sig borta från ”toxiska” människor samt haft bra gener. Efter hennes död så har forskare studerat Marias DNA samt mikrobiom (kroppens mikroorganismer såsom exempelvis bakterier), för att på så vis hitta bakomliggande orsaker till varför vissa människor blir över 110 år gamla.
Studien visade att Marias gener fick cellerna i hennes kropp att bete sig som om de var 17 år yngre än vad de faktiskt var. Och inte nog med det, hennes tarmflora var likvärdig den hos ett spädbarn.
Marias livsstil
Maria föddes i USA 1907 men flyttade till Spanien 1915 tillsammans med sin familj. Det vi vet om Maria är att hon promenerade mycket, undvek både alkohol och rökning och därtill omgav sig med familj och vänner. Forskarna menar att detta bidrog till att Maria upplevde både fysiskt och mentalt välbefinnande, vilket adderade många år till Marias liv.
Det som är mest anmärkningsvärt i studien kan dock tyckas vara att Maria hade en tarmhälsa som en bebis. Detta tros bero på att hon höll sig sund men också på att hon åt yoghurt tre gånger om dagen samt höll sig till en strikt medelhavsdiet.
Sammantaget har Marias livsstil påverkat både hennes tarmhälsa och livslängd positivt. Att god motion, medelhavsdiet, undvikande av rökning och alkohol samt socialt umgänge påverkar vår hälsa positivt och därtill förlänger våra liv, är välkänt sedan länge. Men det som sticker ut mest i studien av Marias DNA och mikrobiom är dock hennes frekventa intag av yoghurt. Kan just yoghurt vara ytterligare en faktor till hennes goda tarmhälsa och långa liv? Men först några ord om hur tarmfloran påverkar kroppen.
Tarmflora
Våra kroppars mikrobiom refererar nästan alltid till vår tarmflora, det vill säga de bakterier och mikroorganismer som finns naturligt i tarmen. Tarmfloran spelar en central roll för vår hälsa och påverkar matsmältningen, immunförsvaret, ämnesomsättningen samt våra hjärnors kognitiva funktion. Obalanser i tarmfloran kopplas till flertalet inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar såsom diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.
En god tarmhälsa ser även till att så kallade sjukdomsframkallande mikroorganismer inte får fäste i kroppen samt hjälper kroppen att producera serotonin, den signalsubstans som håller vårt humör uppe och hjälper vårt nervsystem att fungera som det ska.
Yoghurt
Yoghurt har sedan urminnes tid ätits på grund av dess hälsofrämjande effekter. Dessvärre har yoghurt upplevt ett ras i popularitet de senaste åren, vilket är synd då yoghurt är en rik proteinkälla, innehåller kalcium, fosfor, B-vitaminer samt alla nio essentiella aminosyror. Dessutom innehåller yoghurt probiotika som stödjer vår tarmflora.
Kan således yoghurt hjälpa oss att bibehålla en god tarmflora och därtill en bra hälsa eller är det för bra för att vara sant. Vad säger forskningen?
Ett flertal studier visar att ett dagligt intag av yoghurt sänker risken för inflammatoriska sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom, cancer och diabetes typ 2. Fler studier behöver dock göras enligt Bradley Bolling som forskar i ämnet vid University of Wisconsin-Madison och tillägger att kostrelaterade sjukdomar ofta ligger bakom inflammationer i kroppen som kan leda till sjukdom.
Under 2017 genomfördes flera studier kring hur yoghurt kan förhindra uppkomsten av diabetes typ 2. Studierna visade starka samband mellan intag av yoghurt och minskad risk för diabetes. Även Harvard Medical School har undersökt yoghurtens hälsosamma effekter på 120 000 individer och kommit fram till att yoghurt stärker tarmhälsan och hjälper oss att gå ned i vikt.
Det finns även forskning som visar att yoghurt påverkar vårt mentala välbefinnande. En studie från 2017 gjord på möss visade att det är främst bakteriegruppen Lactobacillus som främjar humöret. Studien visade att vid avsaknad av Lactobacillus i tarmfloran så steg kynurenin i blodet, en substans som bildas vid stress.
Möss är visserligen inte människor, men mycket tyder på att yoghurt är ett lättillgängligt sätt att förbättra vår tarmflora, vilket i sin tur kan innebära en möjlighet att förlänga våra liv.
Källor: