Protein intag brister

7 tecken på att du får i dig för lite protein

Vi har nyligen skrivit om tre faktorer som kan öka livslängden, varpå en faktor visade sig vara ett tillräckligt intag av protein. Vi tänkte spinna vidare på detta ämne och belysa sju tecken som visar att du får i dig för lite.

Protein ger oss energi, hjälper våra kroppar att läka och mättar våra magar, det består av långa kedjor av aminosyror, vilka bygger upp våra muskler. Vår kropp producerar elva aminosyror medan vi behöver få de övriga nio essentiella aminosyrorna genom maten. Det är därför viktigt att säkerställa ett tillräckligt intag av protein.

 

7 tecken på otillräckligt proteinintag

Nedan följer sju tecken på att du inte får i dig tillräckligt med protein, observera dock att dessa symtom kan ha andra orsaker och behöver därför inte betyda att du har ett bristande proteinintag. Konsultera alltid din läkare eller en dietist om du känner behov.

 

  1. Hunger och ”sug” efter vissa produkter – om du ofta känner ett ”sug” efter viss mat eller ”snacks” mellan måltiderna kan det vara ett tecken på att du får i dig för lite protein. Ett tillräckligt intag bidrar till en mättnadskänsla som vara längre. Och ett tillräckligt intag av protein påverkar även utsöndringen av flera viktiga hormoner, vidare kan det bidra till en jämn nivå av blodsockret.

 

  1. Muskelsvaghet eller smärta – brist på protein kan resultera i svagare muskler. En studie visar att äldre män och kvinnor som konsumerar ett lågt intag tenderar att i högre utsträckning uppleva muskelförlust. Köttprotein är särskilt bra mot smärta, då kollagenet i dessa proteinkällor har visat sig lindra smärta (men naturligtvis finns det även bra vegetariska/veganska källor). Ett dagligt intag av protein har även visat sig kunna lindra patienters smärta vid artros.

 

  1. Långsam läkning vid skador – vi behöver protein för att läka och bygga upp nya celler, vävnad och hud. Vidare är det viktigt för vårt immunförsvar. En studie visar att intag av protein kan påskynda läkningen av höftfrakturer hos äldre vuxna. Detta skulle därför kunna innebära att ett bristande intag av protein kan sakta ner läkningsprocessen om du blir skadad.

 

  1. Problem med hår, hud och naglar – om du besväras av tunt hår eller upplever att tappar mycket hår eller upplever besvär med hud och naglar kan det vara ett tecken på att du får i dig för lite protein. Ett första tecken kan vara att du tappar mycket hår. Biotin är ett B-vitamin som är nödvändig för metabolismen vad gäller protein, och detta hjälper till att hålla vår hud, vårt hår och våra naglar friska och vackra. Biotin-brist och proteinbrist går därför ofta hand i hand, och ett första tecken är ofta att du tappar mycket hår.

 

  1. Ödem – protein hindrar vätska att samlas i vävnader, särskilt i fötter och anklar. Ödem kan även orsaka svullnad i buken (i form av en uppsvälld mage), dock uppkommer detta först vid svår proteinbrist och förekommer sällan i västvärlden.

 

  1. Återkommande sjukdomstillstånd – om du blir sjuk ofta, vid upprepade tillfällen, är det ett tecken på svagt immunförsvar. Immuncellerna består av protein. En studie visar att äldre kvinnor som konsumerade ett lågt intag av protein i nio veckor fick en signifikant lägre respons av immunförsvaret.

 

  1. Hjärndimma – om du besväras av hjärndimma, känner dig matt och upplever bristande koncentration kan det tyda på fluktuerande blodsocker och brist på protein. Aminosyror är byggstenar av neurotransmittorer som dopamin och serotonin. En brist på protein kan därför medföra en brist på neurotransmittorer som kan påverka humör, oro och sömn.

 

Hur mycket behöver vi?

Den ”rätta” mängden protein är individuell och beror på flera faktorer – såsom hur aktiv du är, ålder, muskelmassa och aktuellt hälsotillstånd.

 

Det viktiga är att äta ordentligt och att äta varierat så att du får i dig mycket fibrer, frukt och grönsaker vid sidan om annan kost. Var inte rädd för kalorier, om du får i dig för lite kalorier kan din kropp komma att använda det protein som du får i dig till energi istället för att bygga muskler, stärka immunförsvaret och bidra till friskt hår, hud och naglar.

 

När vi blir äldre fungerar vår matsmältning och förmåga att använda protein sämre än tidigare. Det är därför viktigt att inte bli av med muskelmassa då denna är svårare att få tillbaka ju äldre vi är.

 

Stress kan också spela in. När vi känner oss stressade kan stresshormonerna påverka vårt proteinintag till det sämre, vilket påverkar både vår fysiska och emotionella stress. Blodsockernivå och oro påverkar varandra, när vi känner oro kan vi därför känna ett ”sug” efter sötsaker vilket kan hindra dig från att äta fiberrik och proteinrik mat.

Här kan du läsa mer om hur du kan förbättra ditt proteinintag!

Källa:

www.mindbodygreen.com – ”Are You Getting Enough Protein? 7 Surprising Signs You Might Have A Deficiency