En djupdykning i oxytocin
I förra veckans blogginlägg redogjorde vi för oxytocinets läkande kraft och vill i denna veckas blogginlägg spinna vidare på detta fascinerande hormon samt hur man själv kan påverka utsöndringen av oxytocin. Det finns en mängd knep att ta till, men vilka är de?
Med risk för viss upprepning vill vi återigen redogöra för några av hälsovinsterna med oxytocin (baserat på forskning). Oxytocin…
- Bidrar till avslappning och lugn/harmoni
- Förbättrad sömn
- Förbättrad tarmfunktion
- Sänkt stressnivå
- Lindrad ångest
- Underlättar inlärningen
- Förbättrar koncentrationen
- Ökar öppenheten och nyfikenheten på omvärlden
- Gör oss mindre rädda och aggressiva
- Förbättrar självkänslan och självförtroendet
- Gör oss mer generösa
- Ger oss bättre aptit
- Lindrar vår kroppsliga och psykiska smärta
Hur fungerar oxytocinet i kroppen?
Oxytocin tillverkas i en del av hjärnan som kallas hypotalamus, men den påverkar hela kroppen. Att oxytocinet spelar så stor roll och ger upphov till så många olika effekter beror delvis på att oxytocin har så många spridningsmöjligheter i kroppen. Dels når det blodet som ett hormon, dels fungerar det som en signalsubstans via nervceller i hjärnan. Dessutom samordnar det, kopplar ihop och sätter igång andra signalsubstanser i kroppen som dopamin och serotonin. Oxytocin aktiverar bland annat hjärnans belöningssystem genom att öka kroppsegna opiater och dopamin. Oxytocinet påverkar även nervsystemet.
Det autonoma nervsystemet är den del av nervsystemet som inte står direkt under viljans inflytande och som reglerar grundläggande livsprocesser som exempelvis blodcirkulation, andning, matsmältning, ämnesomsättning samt aktivitet i vissa körtlar. Det autonoma nervsystemet består bland annat av två betydande delsystem vars nerver går till samma organ men har motsatt inverkan, det sympatiska nervsystemet (stress, flykt) som verkar aktiverande och det parasympatiska nervsystemet (lugn, vila) som verkar hämmande. Oxytocin dämpar kroppens stressystem, alltså det sympatiska nervsystemet, och därmed stresshormonet kortisol. Samtidigt ökar oxytocinet funktionen i det parasympatiska nervsystemet genom att sänka pulsen samt befrämja näringsupptag och vila.
Hur kan vi då själva påverka utsöndringen av oxytocin?
Studier har visat att ju mer av detta hormon som utsöndras, desto enklare kommer det att bli att utsöndra mer, vilket innebär att om du utför följande handlingar så kommer det bli enklare för dig att må bättre om du känner av stress och oro:
- Fysisk kontakt såsom exempelvis kramar eller annan beröring av partner, vänner, familjemedlemmar eller husdjur
- Att ge eller få uppmuntrande ord som är förknippade med kärlek och uppskattning
- Att lyssna uppmärksamt på någon, vilket innebär att ge all sin uppmärksamhet och att ignorera alla distraktioner – detta bidrar till att skapa en anslutning mellan er och ger en belöningskänsla
- Meditation – får kroppen och sinnet att slappna av och frigör sinnet från stress vilket bidrar till att oxytocin utsöndras
- Träning – ökar nivåerna av endorfiner och oxytocin samt stimulerar tillförseln av syre till hjärnan och andra delar av kroppen. Det behöver inte handla om hård träning på gymmet utan räcker med en promenad eller måttlig träning.
- Gråta – om man försöker kontrollera sina känslor för mycket så minskar man sina nivåer av oxytocin. Den ökade energin som kommer från att undertrycka känslor orsakar stress och fysiska problem. Genom att gråta släpper man ut denna energi och kan bidra till känslor av avslappning.
- Att vara generös genom att ge till andra – vi känner oss bra när vi ger till andra och när de ger till oss, inte minst när vi ger en gåva till någon från hjärtat.
Andra sätt att öka utsöndringen av oxytocin kan vara att bada bastu, sola, äta varm mat rik på fett och protein, massage eller någon annan form av beröringsterapi. Och sist men inte minst, att omge sig med kärleksfulla människor.
Självläkning
Det finns alltså olika, till synes enkla, knep att ta till för att påverka sin egen utsöndring av oxytocin – detta ”må-bra- hormon”. Detta visar att kroppen är fantastisk på att läka sig själv om man bara ger den rätt förutsättningar. Vidare kan ignorans av kroppens egna signaler alltså resultera i stress som i sin tur kan orsaka ohälsa.
Precis som vi tidigare har förklarat visar detta på människans enorma behov av sociala relationer för sin psykiska och fysiska hälsa samt hur ofrivillig ensamhet utgör ett hot mot framför allt den psykiska hälsan. Hur individualiserat samhället än blir går det inte att bortse från att vi trots allt är – och kommer att förbli – sociala varelser!
Källor:
Nationalencyklopedin
psykologiguiden.se