Leende depression

En leende depression, eller osynlig depression, är begrepp för att beskriva personer som döljer sin depression genom att le. En vanligt förekommande tendens är att personen mår dåligt på insidan men utåt sett så verkar personen glad.

Eftersom personer med leende depression sällan söker vård för sitt mående ligger dessa personer  i riskzonen att skada sig själva och till och med begå självmord. Det finns ofta flera bakomliggande orsaker till att folk döljer sin depression såsom oro kring vad andra ska tänka, att man inte vill vara en börda, att man tänker att känslan försvinner om man låtsas vara glad, bristande insikt eller att man helt enkelt inte vet hur man ska få hjälp.

Skuldkänslor

Skuldkänslor är ofta förknippat med leende depressioner. Utåt sett tycks det inte finnas något rimligt skäl som skulle göra personen deprimerad men ändå upplever personen en känsla av tomhet. Denna kombination triggar gärna igång skuldkänslor och dåligt samvete. 

Många personer med leende depressioner lever utåt sett välfungerande liv med stora umgängen, sociala engagemang och vackra boenden. Vanligt förekommande är därför frågeställningar som:

Har man verkligen rätt att må dåligt när man har det så bra, borde man egentligen inte vara tacksam över hur lyckligt lottad man är?

Skuldkänslorna leder till att depressionen försöker döljas med ett leende utåt trots att allt känns tungt inombords. En undersökning med cirka 2000 deltagare utförd av National Alliance on Mental Illness visade att hela 89 procent av de tillfrågade som led av depression dolde sjukdomen för familj och vänner. 

Tecken på att du kan lida av leende depression:

  • Du kan inte riktigt sätta finger på varför du mår dåligt. Något känns fel utan att det egentligen finns någon konkret anledning. Många som upplever en leende depression har heller inte förstått att de är deprimerade.
  • Även när du gör saker som du tycker om så har du inte riktigt roligt.
  • Du känner dåligt samvete över att du mår dåligt och inte kan rycka upp sig. Du vill heller inte prata med någon då du känner att du inte vill vara en börda.
  • Du har höga krav på dig själv och känner att du aldrig duger. Faktum är att endast högpresterande personer orkar hålla masken och visa upp en perfekt fasad trots att de känner sig nedstämda.
  • Du försöker ofta trycka bort känslorna av nedstämdhet istället för att ta tag i hur du mår.

Det finns hjälp att få

Leende depression behandlas precis på samma sätt som en vanlig depression. De vanligaste behandlingarna är medicinering eller samtalsterapi, ofta sker en kombination av bägge. Det finns även mycket man kan göra på egen hand för att må bättre såsom att vara fysiskt aktiv varje dag, se till att man sover ordentligt, äta näringsrik mat samt att prata med någon som man litar på.

Mår du dåligt? Tveka inte att kontakta din vårdcentral som kan hjälpa dig att gå vidare. Behöver du någon att prata med så finns det flera hjälplinjer där du kan vara anonym såsom:

  • Humanistisk medmänniska. Telefonnummer: 010 551 559. Hit kan du ringa alla kvällar 19.00-23.00 förutom på tisdagar.
  • MIND Självmordslinjen. Telefonnummer: 901 01. Hit kan du ringa dygnet runt
  • ÄLDRELINJEN. Telefonnummer: 02022 22 33. Hit kan du som är äldre och vill prata med någon ringa måndag till fredag 08.00-19.00 samt helger 10.00-16.00

Källor:

Osynlig depression

Smiling depression