Hjärnans åldrande
Forskning har länge visat att hjärnans åldrande beror på ett flertal faktorer, men nyligen publicerade studier kopplar nu samman hjärnans åldrande med hjärnans hälsa under barndomen.
I studien, som utfördes vid Lothian Birth Cohort Studies vid University of Edinburgh i Skottland, följdes två åldersgrupper – en född 1921 och en född 1936 sedan elva års ålder. Vid 73 års ålder visade magnetröntgen att ungefär 50 procent av hjärnans kognitiva förmåga var sammankopplad med den kognitiva förmåga de hade när de var elva år.
Detta sägs vara förklaringen till varför vissa personer kan uppleva kognitiv reduktion snabbare än andra. Simon Cox, disponent vid Lothian Birth Cohort Studies, förklarar att hjärnans åldrande är komplext och menar att det finns en koppling till hjärnans funktion under barndomen men även att ett flertal livsstilsfaktorer i vuxen ålder påskyndar åldrandet. Cox fortsätter:
”Generellt åldras hjärnan långsammare när vi håller hos fysiskt och mentalt aktiva. Vi behöver även tänka på hjärt-kärlhälsan, inte röka, samt ha koll på blodtrycket och kolesterolet. Men även faktorer som att tala ett andra språk eller att spela ett musikinstrument gör att hjärnan åldras långsammare”.
Dr. Richard Isaacson, forskare vid Institute for Neurodegenerative Diseases i Florida, menar att studien är intressant då den lyfter flera livsstilsfaktorer som påverkar hjärnans åldrande. Han tillägger att även sömnproblem och depression är bakomliggande faktorer hos de som utvecklar demenssjukdomar.
Brain Care Score
Experter på området har utvecklat ett redskap som kallas Brain Care Score där vi själva kan skatta vår hjärnhälsa och därtill risken att utveckla demens eller få en stroke. Självskattningstestet tar upp tolv livsstilsfaktorer som påverkar hjärnans hälsa och risken att utveckla sjukdom. Dessa faktorer är högt blodtryck, högt blodsocker, kolesterol, BMI, näringsintag, alkoholkonsumtion, rökning, träning, sömn, stress, relationer och mening med livet.
Klicka här för att komma till testet.
Friskfaktorer
Det är aldrig för sent att stärka sin hjärnhälsa. Det finns mycket som vi kan göra på egen hand, här kommer några enkla tips:
- Flera studier visar att när vi promenerar tre gånger per vecka så stärks vår kognitiva förmåga.
- Adderar vi mat som är bra för hjärt-kärlhälsan till vår kost så minskar risken för att utveckla demenssjukdom.
- Börjar vi dessutom att meditera varje dag så åldras våra hjärnor ännu långsammare.
Källor: