Boosta hälsan med hallon

Hallon (Rubus idaeus) är en halvbuske i familjen rosväxter som växer vilt i stort sett hela vårt land och har därtill odlats ända sedan renässansen. Hallon frodas på soliga platser som vägkanter och hyggen och tillhör en av de få arter som gynnas av kalhyggesbruk. Vid kalhyggesbruk brukar vanligen ekosystemen rubbas och växtbestånd minska men tittar man på kalhyggen som fått några år på nacken så har det ofta tillkommit några hallonbuskar där.

I Dalarna kallas hallon för fallbär eller fållbär dialektalt, vilket har sin förklaring i just detta, att hallon gärna växer på hyggen (dialektalt fall) där träden fällts för svedjebruk.

Det kanske inte kommer som en överraskning att en växt som är härdig nog att växa på ett kalhygge besitter en hel del hälsofrämjande egenskaper. Den är därtill näringstät vilket innebär att den innehåller mycket näring per enhet. 100 gram hallon innehåller exempelvis 40 procent av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Gällande B-vitaminerna B1, B2, B3, B6 samt folsyra så får du i dig ungefär tjugo procent av det rekommenderade dagliga intaget om du äter 100 gram hallon. Bäret innehåller även fosfor, magnesium, zink, kalcium, kalium och järn. Kort sagt en riktig näringsbomb.

Som om detta inte vore nog så innehåller hallon även ellaginsyra, en polyfenol som är bakteriehämmande och förhindrar åderförkalkning samt Salicylsyra vilken har en antiinflammatorisk inverkan på kroppen samt hjälper blodet att flöda lättare vilket kan skydda mot blodpropp. 

På grund av hallonets rikliga mängd av antioxidanten vitamin C skyddar bären även kroppen och hjärnan mot oxidativ stress, som i huvudsak är en obalans mellan produktionen av fria radikaler och kroppens förmåga att bekämpa dessa. Oxidativ stress är orsaksfaktor bakom sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Hallon är även rika på flavonoider som hjälper till att förbättra koordination, minne och humör.  

Även hallonblad har en lång rad hälsofördelar. Bladen plockas med fördel när de är unga, då är de nämligen som mest näringsrika. Hallonblad innehåller flavonoider, C-vitamin och tanniner som kan lindra lös mage och balansera matsmältningen.

Med ovan nämnda tips så hoppas vi att du njuter lite extra av hallon i sommar.

 

Källor:

Hallonens helande krafter

7 anledningar till att hallon är så bra