Skydda dig mot mygg- och fästingbett på naturlig väg

Sommaren är här och med den sol, värme, ljusa kvällar och härliga stunder. För oss som bor i Sverige så är sommaren ofta en efterlängtad tid då vi spenderar mer tid utomhus, i naturen och i trädgården.

Sommarlivet känns ofta lite lättare, om det inte vore för vissa insekter förstås. Missförstå oss rätt, insekter är livsviktiga, de berikar våra jordar och pollinerande insekter står för så mycket som en tredjedel av maten vi äter. Men fästingar och myggor håller vi däremot gärna på avstånd. 

Traditionella insektsmedel kan dessvärre innehålla ämnen som är skadliga för kroppen såsom DEET, Dietyltoluamid. DEET är en aromatisk amid som utvecklades av den amerikanska armén 1944. Ämnet gör att mygg inte känner lukten av mänskligt svett och när de inte känner vår svettlukt så slutar de att vara intresserade av oss. DEET är dock skadligt för miljön, kan orsaka hudirritationer, ska absolut inte användas på barn, samt kan dessutom orsaka hjärncellsdöd hos djur, så det finns definitivt skäl nog att undvika ämnet.

Som tur är finns det naturliga sätt att hålla oönskade insekter borta och några av dessa kommer vi nu att gå igenom.

Naturliga myggmedel

Mygg reagerar ofta på dofter så ett tämligen enkelt sätt att hålla myggen borta, är således att omge sig med dofter som myggen inte tycker om. En doft som de flesta mygg avskyr är doften av mynta (Mentha) och pepparmynta (Mentha x Piperita) i synnerhet. För en myggfri afton testa därför att plantera eller placera mynta runt uteplatsen. Du kan även testa att gnida in din hud med mynta. Även persilja (Petroselinum crispum), rölleka (Achillea millefolium) och björkblad (Betula) är heta tips för en myggfri afton.

Myggor avskyr även doften av citron. Använd därför ljus med citrondoftande oljor såsom citronella på uteplatsen, gnid in huden med citron eller omge dig med plantor av citronverbena (Aloysia citrodora) och citronmeliss (Melissa officinalis).

Vitlök är en annan doft som ogillas av de flesta blodsugare inklusive mygg och fästingar. Det sägs att du kan hålla mygg och fästingar borta genom att gnida in dig med vitlöksolja. Ett enklare sätt är förstås att ha extra mycket vitlök i maten.

Ett lite mer svårtillgängligt tips mot mygg är att elda på en trädsvamp som björkticka (Piptoporus betulinus). Placera björktickan på grillen och låt den sedan glöda och pyra så håller sig myggen borta i flera timmar.

Håll fästingar borta på naturlig väg 

Enligt insektsforskaren Anders Lindström så avskyr fästingar doften av kokosolja eller rättare sagt  doften av fettsyran laurinsyra som finns i kokosolja. Testa därför att smörja in kroppen med kokosolja för att hålla fästingarna borta. 

Du kan även göra en naturlig spray som håller fästingarna borta genom att göra ett avkok på renfana (Tanacetum vulgare) och rölleka (Achillea millefolium) som växer överallt i naturen just nu.

Gör din egen fästingspray:

  • Plocka ungefär en liter rölleka och renfana (bladen), 50/50 av varje. 
  • Koka upp en liter vatten och häll vattnet över bladen.
  • Låt sedan bladen dra i vattnet på låg temperatur i minst en halvtimme. 
  • Sila av vattnet och häll över tinkturen i en sprayflaska. Förvara flaskan i kylen. 

 

Källor:

Giftiga myggmedel

Anders Lindström om laurinsyra