Farväl till vintern
Vårdagjämningen är dagen då solen står exakt lodrätt över ekvatorn. Vid tidpunkten är det dags att vinka farväl till vintern och i stället välkomna våren och ljuset. Medan vi på det norra halvklotet kan glädjas åt längre dagar efter vårdagjämningen, så råder det omvända på det södra halvklotet.
Tredje receptorn och dygnsrytmen
Fram tills ungefär 200 år sedan tillbringade vi ungefär 90 procent av vår vakna tid utomhus, till skillnad från idag då de flesta av oss i stället spenderar ungefär 90 procent av den vakna tiden inomhus.
Rent biologiskt är vi anpassade till att fungera som allra bäst när det är ljust ute då ljuset gör oss både piggare och mer fokuserade. Detta har att göra med en process som sker i den så kallade tredje receptorn i ögat. När den tredje receptorn träffas av ljus så händer följande; till att börja med så blockeras sömnhormonet melatonin, samtidigt så ökar produktionen av hormoner som serotonin, dopamin och kortisol, substanser som gör oss pigga och alerta. Kort sagt så styr den tredje receptorn vår dygnsrytm.
Hur påverkas vår hälsa av längre dagar och mer dagsljus?
- Vi blir alerta.
Vi blir som sagt pigga när ögat träffas av ljuset och melatoninproduktionen blockeras. Förändringen börjar redan i februari men den största effekten kommer i april-maj.
- Vi blir mer fertila.
Den minskade melatoninproduktionen gör att kvinnors ägglossning fungerar bättre samt att mäns testosteronnivåer ökar. Detta bidrar till fler befruktningar under våren och sommaren.
- Vi okynnesäter mindre
Studier visar att vi blir mindre hungriga när dagarna blir längre. Under vintern blir vi dessutom ofta sugna på sötsaker då de kan ha en serotoninhöjande effekt. När vi vistas i dagsljus mycket stiger i stället serotoninnivåerna naturligt.
- D-vitamin bildas.
I mars-april så börjar vårljuset vara så pass starkt att det hjälper kroppen att bilda D-vitamin igen efter vintern. D-vitamin stärker bland annat vårt immunförsvar, vårt skelett samt våra tänder.
- Minskar den skadliga effekten från blått ljus
För mycket blått ljus från skärmar kan leda till sömnrubbningar. Vistas vi i solljus under dagen kan den negativa effekten minskas.
- Förhindrar försämrad kognitiv förmåga
Vistas vi för lite i solljus så kan våra kognitiva förmågor försämras, detta är särskilt viktigt vid depression.
Vårdepression
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning blir deprimerade under våren, men fler än så drabbas av så kallad vårtrötthet. Det finns inga helt säkra belägg kring varför det blir så men en teori går ut på att kroppen inte hinner anpassa sig till den snabba ljusökningen. Då hamnar våra signalsubstanser i obalans och vi blir trötta och nedstämda, det bästa botemedlet är dock att utsätta sig för mer dagsljus.
Källor: