Böcker om hälsa

Hälsosam litteratur – 3 boktips

Att tillåta sig själv en verklighetsflykt för en stund med en bra bok är gynnsamt för hälsan genom att detta bland annat kan resultera i reducerad stress och minska smärta. Vi fördjupar oss i temat litteratur och närmare bestämt den genre som brukar kallas ”feelgood” (må bra).

 

Bättre än läkemedel?

Vi har tidigare skrivit om litteraturvetaren Cecilia Pettersson som är litteraturvetare vid Göteborgs universitet. Hon förklarar att biblioterapi är en terapiform som går ut på att man läser och samtalar kring böcker. Cecilia Pettersson tror att det skulle finnas möjligheter att införa biblioterapin i sjukvården, och till och med att den i vissa fall skulle kunna ersätta medicinering för de som lider av bland annat psykisk ohälsa. Cecilia har förklarat detta:

”Många människor reagerar inte som de ska till exempel på antidepressiva läkemedel så det är mycket möjligt att biblioterapin skulle kunna ersätta viss behandling, men oftast ser man det som ett komplement till antingen medicin eller vanlig samtalsterapi.”

Cecilia Petterssons första studie byggde på en grupp sjukskrivna kvinnor som visade sig få både stärkt självkännedom och förståelse, men även en ökad känsla av avslappning och minskad smärta, av skönlitterär läsning. Cecilia Pettersson menar att genre inte är det viktigaste, utan att det viktigaste är att litteraturen inte är skriven på ett för komplicerat språk eller ha för långa texter.

 

Många fördelar med genren ”feelgood”

Enligt Selma stories (www.selmastories.se) finns det dock en hel del fördelar med just genren ”feelgood”. Dessa fördelar är följande:

 

  1. Ökad empati – När du kliver in i en annan persons situation ökar din förmåga till empati. Det finns studier som visar att vissa delar av hjärnan aktiveras till att se nya perspektiv när den får föreställa sig historier och miljöer.

 

  1. Motverkar stress – att få sjunka in i en berättelse och glömma sin egen tillvaro en stund resulterar i en (ibland) välbehövlig paus som gör att du därefter orkar fortsätta med dina egna göromål igen. forskning från universitetet i Sussex visar att läsning är det mest effektiva sättet att motverka stress, enligt denna studie har läsning till och med bättre effekt än musik och promenader. Dessutom visade det sig att det, enligt denna studie, räckte med sex minuters läsning för att få hjärtrytmen att sjunka och muskler att slappna av (upp till 68 %).

 

  1. Bättre sömn – kvällsrutiner är väldigt viktigt för att bygga upp ett hälsosamt sömnmönster. Där kommer läsningen in som ett perfekt sätt att varva ner och glömma alla måsten och grubblerier.

 

  1. Förbättrade relationer – livet är ofta komplicerat och det finns sällan några enkla svar eller lösningar på olika situationer eller när det kommer till många relationer. Böcker kan dock bidra till att vi får idéer som kan leda till förändring.

 

  1. Du blir lyckligare – en studie som omfattade 1 500 läsare i England visade att 76 % av dem tycker att läsningen förbättrar deras liv och hjälper dem att må bra. Låt dig därför sjunka ner i soffan eller en favoritfåtölj med lite verklighetsflykt i bokform, detta kommer sannolikt att göra dig gott!

 

Några feelgood-boktips från Selma stories

Sidan www.selmastories.se slår ett slag för feelgood-genren och tipsar om några böcker inom just denna genre (även om det finns många andra böcker också), dessa är följande:

 

  1. I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick

 

”Martha Storm ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon är drygt 40 och orkar inte ta tag i sitt liv. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert. En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes mormor. Men mormor Zelda har varit död sedan länge … Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, och när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv.”

 

  1. Solsken och parmesan av Christoffer Holst

 

”I Solsken och parmesan får vi följa två personer som bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana som inte riktigt blir som de tänkt sig. Det är Rasmus, en avdankad dansbandsstjärna som försöker komma över sitt ex, och Hilda som älskar matlagning men som inte får utlopp för sina drömmar på förskolan där hon är kock. På Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, i Roslagen. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen …”

 

  1. Familjen Bridgerton – Ett minnesvärt frieri av Julia Quinn

 

”Nu kommer Julia Quinns femte och fristående del i bokserien om de åtta syskonen i 1800-talets England. I Ett minnesvärt frieri skriver Eloise Bridgerton ett brev till Sir Philip för att beklaga hans frus plötsliga bortgång. Det det blir början på en lång brevväxling mellan dem, men när Sir Philip frågar Eloise om hon vill gifta sig med honom blir hon chockad. Inte kan kan hon väl gifta sig med en man hon aldrig har träffat?! Eller kan hon det? I september kommer den sjätte delen och under året får boksuccén premiär som Netflix nya kostymdrama!”

 

 

 

Källor:

www.kurera.se – ”Därför är feelgood-böcker bra för hälsan”

www.selmastories.se – ”5 skäl till att feelgood-böcker är bra för hälsan”