Lingon hälsofördelar

Lingon stoppar effekten av fet kost

Det finns en rätt smart anledning till att köttbullar med gräddsås serveras med just lingon. Lingon stoppar nämligen effekten av fet kost. 

En studie gjord på möss som fått äta fet kost visar att lingon ger goda värden på kolesterol, vikt och blodsocker. Det populära superbäret acai gav däremot tvärtom effekt. Acai påverkade istället mössen negativt. Studien på mössen gick ut på att de fick äta olika bär och därtill antingen fet kost eller kost med låg fetthalt. De lingonätande mössen med fet kost hade bäst resultat, de hade inte gått upp i vikt och hade lika låga kolesterol värden som de möss som hade lågfettskost.  

Lingon har ett högt innehåll av antioxidanter såsom vitamin c, vitamin e, antocyaniner och flavanoider. Den röda färgen i lingon kommer från antocyaniner som också verkar starkt antiinflammatoriskt. Lingon påverkar tarmfloran på ett positivt sätt och sänker risken för inflammatoriska sjukdomar. 

Bäret skyddar även ögonens näthinna från skadlig uv-strålning och blått ljus från skärmar. Det är antocyaninerna i bäret som hjälper mer blod att transporteras till ögat som där stärker det befintliga skyddet.

Bäret uppvisar även en hög halt polyfenoler som sänker inflammation och skyddar kroppen från oxidativ stress. Lingon hjälper kroppen att öka antalet röda blodceller och enzymer i levern som behövs för att skydda kroppens barriär mot sjukdomar, nedbrytning och inflammation. Studier visar även att lingon skyddar mot stafylokocker.

En finsk studie från 2011 på möss visar att lingonjuice stärker blodkärlen och hjälper blod att transporteras. Studier på människor visar att lingon kan hjälpa mot diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Te eller dryck på lingon är bra för urinvägarna. Känner du att du har en annalkande urinvägsinfektion på gång brygg ett te på lingonblad eller torkade lingon så har du ett gott friskt te. Teet är urindrivande så drick det med måtta. Lingonsylt kan ju vara gott till mycket. Men varför inte skippa sockret och istället söta den med honung? På så vis så får du både ta nytta av bärets hälsofördelar men också skippa den negativa effekten av socker.

Tips på en enkel och nyttig lingondryck

• Ta en ren återförslutningsbar flaska

• Lägg en 1  dl färska eller frysta bär i botten

• Häll på kokt svalnat vatten

• Förslut och förvara svalt

Lingon innehåller naturligt bensoesyra, ett konserveringsmedel som gör att lingondrycken kommer att hålla.

 

Källor:

Lingon stoppar effekt av fet kost

Nutritioninsight.com – Lingonberryjuice study

Healthline.com-lingonberry

10 hälsoeffekter och husmorstips med lingon