Det finns livsmedel som är gynnsamma för såväl den yttre som den inre hälsan, nedan redogör vi för några av dessa.

Livsmedel som bromsar åldrandet

Utan att förespråka en viss diet så har det visat sig att vissa livsmedel är väldigt gynnsamma för kroppen när det kommer till att bromsa vissa ålderstecken. Här redogör vi för några av dem.

Det finns livsmedel som är gynnsamma för såväl den yttre som den inre hälsan, nedan redogör vi för några av dessa.

Fokusera på frukt och grönt

Vi har många gånger hört att frukt och grönt är hälsosamt, men nu har vissa livsmedel till och med visat sig kunna bromsa vissa ålderstecken. Med på listan finns dock även den alltid så hälsosamt feta laxen.

 1. Olivolja – olivolja innehåller bland annat antiinflammatoriska ämnen, antioxidanter och E-vitamin. Olivolja sägs därför vara bra för bland annat huden och kan minimera rynkor, eller användas på kroppen som till exempel till torra armbågar eller slitna hårtoppar. Tänk dock på att välja kallpressad, extra virgin, olivolja då den anses innehålla större mängd polyfenoler, vilka i sin tur motverkar inflammation.
 1. Kokosolja – kokosolja innehåller speciella fettsyror, till exempel laurinsyra som är antibakteriell och därför anses vara extra bra mot problemhy med till exempel eksem och dessutom gynna en bra tarmflora. I kokosoljan finns också mineraler och vitaminer, som E-vitamin.
 1. Apelsiner – apelsiner innehåller C-vitamin som är nödvändigt för att vi ska kunna tillverka kollagen. Bra mängder av C-vitamin finns även i exempelvis paprika och vinbär. Krämer som innehåller C-vitamin kan bidra till att skydda hudcellerna från att skadas av de fria syreradikaler som solens UV-strålar bildar.
 1. Blåbär – blåbär, liksom hallon, jordgubbar och andra mörkröda bär ger oss starkare hud, vilket beror på innehållet av blå färgpigmentet antocyanin som också bidrar till att skydda våra hjärnceller från att åldras i förtid.
 1. Havtorn – detta lilla superbär innehåller det mesta som huden behöver, som exempelvis A-, B- och E-vitamin. Dessutom innehåller detta lilla bär lika mycket C-vitamin som en hel apelsin. Men inte nog med det, havtorn innehåller även omega 3-fett som är så nyttigt för kroppen. Sammantaget innebär detta ett bra skydd för huden och håret.
 1. Broccoli – broccoli hjälper huden att reparera solskador och skyddar dessutom mot hjärtinfarkt tack vare att den innehåller kemiska ämnen som stoppar åderförfettning, så kallad ateroskleros. Mer detaljerat innehåller broccoli ett kemiskt ämne som aktiverar ett protein som hindrar kärlen från att täppas igen.
 1. Lax – Lax och andra feta fiskar innehåller det nödvändiga omega 3-fettet som kan bidra till en friskare hy och hårbotten. Även valnötter och linfrön innehåller omega 3-fett.
 1. Mandel – sötmandel innehåller bra halter av E-vitamin som stärker huden och dess celler. Krämer som innehåller E-vitamin kan därför bidra till att skydda hudcellerna från att skadas av de fria syreradikaler som solens UV-strålar bildar. Solrosfrön, nötter och olivolja innehåller också E-vitamin.
 1. Avokado – avokado innehåller bland annat A-, och E-vitamin som stärker huden och håret. Dessutom bidrar avokadons hälsosamma fett till att återfukta inifrån. Avokado kan även mosas och användas som ansiktsmask, om så önskas.
 1. Morötter – morötter innehåller karoten, ett ämne som omvandlas till A-vitamin i kroppen, vilket i sin tur motverkar torr och fjällande hy. Karoten finns även ibland annat spenat och papaya.
 1. Granatäpple – kärnornas olja innehåller ämnen, som punicinsyra och E-vitamin samt flavonoider och polyfenoler, som tillsammans främjar hudens cellförnyelse. Dessa ämnen har en antioxidativ effekt och kan hjälpa till att skydda huden mot solskador och föroreningar.
 1. Havre – havre innehåller E-vitamin och antioxidanter, och kan därför ha en inflammationshämmande effekt. Tack vare detta kan havre bidra till friskare hud och hår. Krossade havregryn kan också användas mot fet hårbotten, om så önskas.

Med hjärtat i fokus

Många har säkert hört talas om medelhavskosten, om vi nu ändå ska nämna någon ”diet”. Men vad är det med medelhavskosten som gör den så nyttig? Jo, en viktig del är olivoljan som vi nämnde tidigare som ett nyttigt livsmedel. Anledningen till att olivolja, och medelhavskost, anses vara så nyttigt har att göra med dess koppling till att stärka hjärthälsan.

Forskare har nyligen presenterat sina resultat genom American Heart Association (AHA). Deras analys baseras på en långtidsstudie som går ändå tillbaka till 1990, och visar att ett dagligt intag av mer än en halv matsked av olivolja minskar risken för kardiovaskulär sjukdom med 15 procent och minskar risken för kranskärlssjukdom med 21 procent. Olivoljans hälsofrämjande fördelar har varit kända länge genom forskning baserad på befolkning kring Medelhavet och i övriga Europa, men detta är första gången som forskning visar samma resultat baserad på den amerikanska befolkningen.

Dr Benjamin Hirsh vid Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Heart Hospital i Manhasset, New York, förklarar att olivolja är ett utmärkt alternativ för att få i sig rätt sorts fett. Han menar att mejeribaserade alternativ såsom margarin, smör och majonnäs är mindre hälsosamma än olivolja när det kommer till förmågan att stödja hjärthälsan.

Dominoeffekt

Det kan dock vara bra att inte enbart betrakta olivolja som en mirakelkur, utan snarare att betrakta den som en viktig komponent i ett större sammanhang där även hälsosamma kost- och levnadsvanor spelar en betydande roll. Det kan också, enligt dr Hirsh, vara så att de som deltog i studien påverkades av att byta ut ohälsosamt fett mot den nyttiga olivoljan på så sätt att de även ändrade sina övriga kostvanor till mer hälsosam kost samt att detta även bidrog till att de blev mer fysiskt aktiva. Det ena leder ofta till det andra, med andra ord.

Ät med hjärnan – för hjärtats skull

Det kan vara en bra idé att använda sitt sunda förnuft när det kommer till att välja bra livsmedel till sin kost för att gynna hjärtat, såsom frukt och grönt samt feta fiskar som lax – och icke att förglömma den alltid så nyttiga olivoljan. Genom att välja bra livsmedel gynnar vi såväl insidan som utsidan, och börjar vi väl lägga om våra vanor till mer hälsosamma kostvanor är chansen stor att detta smittar av sig till andra aspekter som exempelvis övrig kosthållning och även fysisk aktivitet som även det har stor betydelse för hälsan.

Så, om du vill göra din måltid lite nyttigare och på så sätt ge ditt hjärta en liten “hälso-boost” kan du börja med att lägga till en halv matsked olivolja till din mat som ligger serverad på tallriken. Det behöver inte vara svårare än så!

Källor:

kurera.se

healthline.com