Ljusets återkomst

Våren är på ingång och med detta blir dagarna längre. För många innebär denna årstidsväxling något positivt och man upplever att man får mer energi och känner sig gladare. Det riktigt spritter i kroppen, något bubblar inombords och man känner sig nästan kär.

Varför en del känner såhär när våren kommer beror på vad som händer i hjärnans belöningssystem. Belöningssystemet är den plats i hjärnan där vi finner signalsubstanser som serotonin och dopamin som stimulerar nervceller och ger oss glädje när något bra händer. 

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning, forskar på hjärnans belöningssystem. Han menar att under vintern så går hjärnans belöningssystem på sparlåga och det utsöndras inte så mycket serotonin eller dopamin. När solen sedan kommer tillbaka så sätts belöningssystemet igång igen och vi känner oss glada utan direkt anledning. Fred Nyberg har även en teori om att när solen berör oss och gör oss varma så utsöndras även hormonet oxytocin, som ger oss välbehag. 

Men för andra blir det tvärtom och folk känner sig istället nedstämda. Ca 15 % av befolkningen upplever sig deprimerade när våren kommer. Det finns ingen konkret forskning som påvisar exakt varför detta sker. Men däremot finns ett flertal teorier. 

En teori kretsar kring ljusets biologiska påverkan på kroppen. Mekanismen påminner lite om jet lag och kan orsaka sömnrubbningar. Under vintern när det är mörkare ute producerar kroppen mer melatonin som signaler att det är dags att sova och när det blir ljusare igen så förändras dessa signaler vilket kan orsaka störningar i sömnen.

Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid Karolinska Institutet, menar att när det blir vår så ökar dagslängden väldigt snabbt, så pass snabbt att kroppen har svårt att hänga med. Enligt honom är det lika vanligt att bli deprimerad på våren som på vintern. 

Andra teorier går ut på att våren är mer kravfylld än vintern med fler aktiviteter och en känsla av att man bör vara glad. Även fast man innerst inne inte är det.

Även tidsomställningen när vi går över till sommartid kan vara en plåga för dem som är depressivt lagda. Har man anlag för att bli nedstämd är man i regel känslig för förändringar. Det gäller inte bara motgångar i livet utan även förändringar i ljusförhållanden och dygnsrytm.

Det bästa knepet för att motverka och lindra en depression är genom att röra på sig och gärna rätt intensivt. När vi tränar hårt frisätts endorfiner i hjärnan, ett hormon som dämpar smärta. När endorfinerna binder till sina receptorer i hjärnan förändras nivåerna av dopamin och noradrenalin vilket ger oss en känsla av lycka och styrka.  

 

Källor:

Nedstämdhet på våren

Våren kan göra dig deprimerad

Träning kan motsvara en normal dos morfin

Därför blir du lycklig och kär på våren