Fillers

Ålderism genomsyrar vårt samhälle på flera sätt. Vi bombarderas konstant av ett skönhetsideal av idel unga rynkfria människor. Oavsett egentlig ålder så verkar slät hud vara idealet.

En som tagit idealet till sin spets är Madonna, 64 år, som verkar vara besatt av att ha ett ungdomligt rynkfritt ansikte. Hon fyller konstant sitt ansikte till bristningsgränsen med olika injektioner. Detta menar vi är beklagligt för Madonna, i grunden en naturlig skönhet, som blir allt annat än naturlig efter alla injektioner.

Fillers har varit en rådande trend de senaste åren. En behandling där man injicerar hyaluronsyra in i huden för att återskapa volym och släta ut huden, till skillnad från botox som också injiceras men är ett muskelavslappnande ämne. 

Att spruta in ämnen i ansiktet är inget nytt, tvärtom. Redan i början av 1900-talet så var det populärt att spruta in paraffin i huden för att släta ut rynkorna. Det fanns vid den här tiden sk paraffininstitut, främst i Stockholm, dit man kunde gå för att få sig en behandling. Trots att läkarkåren varnade för paraffinets farliga effekter så var behandlingen mycket populär. 

Att se ung ut har alltid haft hög status historiskt. En del teorier kring varför grundar sig i människans rädsla för att åldras och framförallt för att dö. En gängse inställning tycks vara; ”Kan vi inte stoppa tiden så kan vi iallafall försöka stoppa vår huds åldrande?”

Det är absolut inget skamligt att ta hand om sitt utseende, men det finns andra sätt, då fillers dessvärre inte hindrar huden från att åldras. Resultatet varar mellan 1-12 månader. Fillers kan dessutom, om det injiceras felaktigt, skapa blindhet och vävnadsdöd. Hyaluronsyran kan även skapa störningar i blodcirkulationen om det injiceras på fel sätt. Ju äldre vi är desto större är risken för komplikationer. Detta på grund av att när vi är äldre har vi oftare kroniska sjukdomar, hormonell obalans och mindre tät benstomme. 

Marknaden har länge varit oreglerad och Sverige har länge haft ett bristande regelverk kring vem som får starta en fillersklinik. På grund av ett stort antal anmälningar på felaktigt utförda fillers kom en ny lag in 2021 med ett kompetenskrav på den som utför behandlingarna.  

Vi börjar nu se fillers-trenden avta då fler och fler väljer att injicera Hyaluronidase, ett enzym som bryter ned hyaluronsyran. Folk berättar att de längtar efter att se naturliga ut igen och har tröttnat på att se plastiga ut. Detta känns som rätt riktning och vi hoppas på att vi får se ett mer naturligt skönhetsideal framöver.

Källor:

Läppförstoringar botar dödsrädsla

Allt fler gör skönhetsingrepp trots skaderisk

Vem som helst kan injicera fillers

Anmälningarna till ivo ökar efter ny lag

Ny lag ger säkrare skönhetsbehandlingar

Fillers in elderly patients