Honung nyttigt

Manukahonung – naturens egen dunderhonung

Visste du att det finns en honung som skiljer sig från andra sorter, med särskilda egenskaper och som därför kan beskrivas som en ”dunderhonung”? Det vi syftar på är manukahonungen vars nektar kommer från manukaträdets blommor som återfinns på Nya Zeeland. Denna honung har en särskild antibakteriell effekt och kallas därför ”naturens antibiotika” och kan både ätas och smörjas in på kroppen för att främja hälsa och för att exempelvis läka sår.

 

Manukaträdet växer främst på Nya Zeeland och blommar endast några veckor på våren. Trädets nektar innehåller det bioaktiva ämnet methylglyoxal (MGO) vilket bidrar till honungens särskilda antibakteriella affekter och därmed gör manukahonungen så speciell. All honung är visserligen nyttig och har en viss antibakteriell effekt tack vare ämnet väteperoxid (detta bildas när enzymerna i honungen bryter ner glukos). Skillnaden är att väteperoxid i vanlig honung dock är känslig för bland annat ljus och värme, vilket påverkar den antibakteriella effekten. När det kommer till Manukahonung som innehåller MGO är denna betydligt tåligare samtidigt som halterna av det antibakteriella ämnet är högre i manukahonung vilket gör den lämplig vid behandling av sår och diverse infektioner. Manukahonung kan skydda mot cirka 80 olika sorters bakterier och ingår redan i många mediciner för sårläkning (svårläkta sår svarar idag för fyra procent av vårdkostnaderna i västvärlden).

 

Värt att tänka på är att kvaliteten på honungen hänger samman med halten MGO, ju högre halt desto bättre och större effekt. Det som också är bra att tänka på vid inköp av manukahonung är att titta efter stämpeln ”UMF” som står för ”Unique Manuka Factor”, detta är en kvalitetscertifiering för manukahonung som säkerställer honungens äkthet, renhet och kvalitet. Samma sak gäller här, ju högre UMF-nummer desto högre förekomst av bioaktiva ämnen.

 

Manukahoungen sägs kunna användas till allt från att söta te med till att behandla akne, eksem, insektsbett, brännskador och svårläkta sår samt infektioner som exempelvis halsfluss. Denna honung har använts av urinvånarna på Nya Zeeland (maorierna) i tusentals år för dess hälsosamma effekter för att behandla bland annat matsmältningsbesvär, diarré, kolik, feber, förkylning, urinvägssjukdomar, halsont, besvär med luftvägarna, ryggont och som lugnande medel, genom att bland annat inhalera avkok från manukaträdets blad. Med kompresser gjorda av manuka behandlas exempelvis brännskador, inflammationer, insektsbett och sår effektivt.

 

År 2012 upptäckte en forskare vid universitet i Cardiff att manukahonung fungerade effektivt mot streptokocken som kan orsaka allt från halsfluss till barnsängsfeber och blodförgiftning. Medan antibiotika hade svårt att besegra streptokocken lyckades manukahonungen bara efter två timmar besegra 85 procent av bakterierna och fungerar även förebyggande mot infektioner. Studien publicerades i bland annat tidskriften Microbiology.

 

Ett möjligt vapen vid multiresistens?

Det finns studier som visar att manukahonung har stark effekt på MRSA-bakterier som orsakar klassisk sjukhussjuka och är multiresistent mot flera sorters antibiotika. Kan manukahonungen rent av vara vår räddning i kampen mot multiresistenta bakterier?

 

Vad kan manukahonungen användas till?

Manukahonungen kan, som sagt, både ätas och smörjas på kroppen och användas för exempelvis:

 

  • Omslag och behandling av sår vid infektionsrisk, brännskador, insektsbett och eksem.
  • Förebyggande mot förkylning, behandling vid halsont och mot infektioner som exempelvis halsfluss samt andra luftvägsbesvär (mer effektiv än antibiotika).
  • Lindrande vid matsmältningsbesvär och vid feber.
  • Kan upplevas lindrande vid ryggont.
  • Kan fungera som lugnande medel.

 

Några vardagstips för användning av manukahonung

 

  • Tillsätt en sked manukahonung i din smoothie.
  • Blanda en sked manukahonung i gröten, du kan även tillsätta lite kokosolja för en extra hälsosam effekt samtidigt som du får en krämig, söt och god gröt.
  • Tillsätt en sked manukahonung i en kopp te (dock inte hett, låt det svalna lite först).
  • Bre manukahonungen som pålägg på en smörgås.
  • Ät den helt enkelt som den är, en sked ren manukahonung.

 

Vi välkomnar mer forskning om manukahonungens effekter, även om de studier som redan finns visar lovande resultat.

 

 

Källor:

www.apohem.se – ”Fakta om manukahonung – dunderhonungen från Nya Zeeland

www.kurera.se – ”Manukahonung mer effektiv än antibiotika