Romandebuterar som 79-åring

Vid 79 års ålder romandebuterar Barbro Guaccero med I skuggan av pilträden som Barbro själv beskriver som en feministisk deckare som utspelar sig i Småland på sextiotalet.

I skuggan av pilträden är en riktigt otäck deckare om en serievåldtäktsman. Barbro har alltid intresserat sig för kvinnofrågor och blir arg när hon läser om hur kvinnor behandlas när de anmäler sexualbrott. Barbro förklarar:

”Att vi kvinnor inte har samma rörelsefrihet som män var något jag ville illustrera med boken.”

Att boken utspelar sig i Småland under sextiotalet förklarar Barbro med att hon spenderade en stor del av sin barndom där och att sextiotalet är det Sverige hon ”kan” både känslomässigt och språkmässigt. Barbro valde nämligen att flytta ifrån Sverige till Italien 1970.

”Smålands natur är den jag längtar efter när jag tänker på Sverige: skogarna, sjöarna, ängarna  — ett landskap som knappt finns kvar längre på grund av all planterad skog och igenvuxen betesmark.”

Barbro fortsätter:

”Att skriva om sextiotalet gjorde att jag fick dyka ned i gamla minnen och beskriva en epok och en plats jag känner väl. Min bok innehåller mycket nostalgi.”

För 53 år sedan valde Barbro som sagt att lämna Sverige för Italien, där hon sedan dess livnärt sig som kläddesigner och vinagent. I skuggan av pilträden är Barbros första roman men hon har tidigare skrivit journalistiskt om både vin och mat. Hon har bland annat givit ut en bok om syditaliensk mat och vin och blev år 2000 utsedd till årets vinprofil av tidningen Allt om Mat.

För nio år sedan blev Barbro änka. Hon beskriver den första tiden som fruktansvärt tung och att hon knappt klarade av att ta sig ur sängen, än mindre ur huset. Men tack vare sina hundar lyckades ändå Barbro ta sig ut på promenader. Att vara ute i naturen tillsammans med hundarna hjälpte henne att så smått läka från den svåra sorgen och leva vidare.

Nästa svåra tid kom under pandemin. På den italienska landsbygden där Barbro är bosatt rådde utegångsförbud. Hon saknande snabbt den kollektiva gemenskap hon annars kände från byn när hon nu inte längre kunde göra vanliga saker såsom att gå och handla. Ensamheten blev påtaglig, men så hittade Barbro en kvinnoförening för svenskar bosatta utomlands som erbjöd en kurs i kreativt skrivande via appen Zoom. 

En övning under kursen gick ut på att hon skulle beskriva vägen till sin barndoms badplats i Småland. Där föddes tanken och drömmen om att ge ut en roman. Sedan dess har Barbro inte kunnat sluta skriva. Romantanken vidareutvecklades tillsammans med hennes förlag till en trilogi. Första delen finns ute i bokhandeln nu och del två kommer att ges ut i oktober 2024.

 

Barbro föddes 1944 i Lund och är idag bosatt på en stor gård i Bari i Apulien, Italien där hon lever tillsammans med sina åtta hundar.

 

 

Källor:

Barbro romandebuterar som 79-åring

Printz Publishing

Barbro Guaccero