Ta hand om dina fötter
Våra fötter hjälper oss att ta oss fram här i livet, men när vi åldras så förändras fötterna och blir svagare. Fötterna kan därför behöva lite extra kärlek.
Thomas Libäck är ortopedingenjör och har hjälpt människor med sina fötter sedan 1980. Thomas som idag är 65 år gick i pension i februari i år men är fortfarande aktiv i sitt företag tre gånger i veckan. Han berättar att han genom åren träffat ett stort antal pensionärer som sökt hjälpt hos honom på grund av fotproblem.
”Det jag främst hjälper till med är ortopediska hjälpmedel såsom inlägg, ortoser, proteser och skor. När fötterna åldras så får folk fotproblem, vilket gör vardagen olidlig för många. Det handlar ofta om förhårdnader och olika sår, dessutom drabbas folk av diabetes vilket i sin tur påverkar fötterna på olika sätt.”
Thomas fortsätter och lyfter olika tips för att främja fothälsan:
”Mitt bästa tips för att ge fötterna ett långt bra liv är att tänka på vilka skor man använder. Det är viktigt med skor som inte är för trånga, för smala eller har för grova sömmar. Särskilt som diabetiker så är det viktigt att tänka på detta. Är skorna för mjuka och ger felaktigt stöd kan man dessutom få problem med knäleden, höftleden och fotleden. Har man problem med så kallad hammarklo så är det viktigt att ha skor som har en högre framdel.”
Diabetesfot
En stor del av Thomas kunder är diabetiker. Folk med långvarig diabetes upplever ofta problem med sina fötter. Detta sker på grund av nedsatt blodcirkulation och nervskador vilka är vanliga komplikationer vid diabetes.
Diabetesfot uppstår när blodsockret varit högt under en längre tid vilket kan skada nerver och blodkärlen i fötterna. Torr och sprucken hud, svårläkta sår och infektioner är följder. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på sina fötter och ta hand om dem lite extra. Diabetesfot kan dock förebyggas genom förebyggande fotvård och regelbundna hälsokontroller. Det finns ett flertal saker man kan göra på egen hand:
- Studera dina fötter varje dag och var uppmärksam på förändringar såsom förhårdnader och rodnader.
- Ge fötterna lite extra omvårdnad och varsamhet när du tvättar dem. Använd ljummet vatten, en mjuk handduk och se till att huden mellan tårna blir helt torr.
- Smörj in fötterna med en fuktighetsbevarande kräm.
- Använd strumpor i naturmaterial, undvik strumpor med sömmar eller vänd strumporna ut och in samt använd strumpor med mjuk resår.
- Fila fötterna varsamt. Klipp eller skär absolut inte av förhårdnader.
- När du klipper tånaglarna så är det viktigt att runda av kanterna för att undvika att en vass nagel skär in i tån.
Ayurvediskt avslappnade fotbad
Enligt Ayurvedisk medicin så har foten ett flertal energipunkter som är kopplat till olika delar av kroppen. Genom att ta hand om våra fötter så stimuleras hela kroppen enligt Ayurveda. Ett sätt är genom ett avslappnade fotbad.
Gör så här:
- Fyll ett kärl med ljummet vatten.
- Tillsätt en eterisk olja som du tycker om. Salt kan även användas men bör undvikas om du har diabetes på grund av att salt kan torka ut fötterna ytterligare.
- Sätt bägge fötterna i fotbadet.
- Ta upp den ena foten och massera den med olja. Sesamolja rekommenderas enligt den Ayurvediska traditionen. Men ta den olja som passar dig. Börja massera botten av stortån och ta därefter varje tå för sig. Massera varje tå nedifrån och upp i cirkulära rörelser. Massera sedan hela fotsulan med cirkulerande rörelser. Därefter masserar du ovansidan av foten. Till sist masserar du ankeln.
- När du är färdig med ena foten så byter du fot och låter den andra foten vila i vattenbadet.
- När båda fötterna är masserade så låt bägge fötterna vila i fotbadet tillsammans.
Källor: