Träna din hjärna

Att motion, minskad stress och bra kost är sätt för oss att må bättre både fysiskt och psykiskt är inga nyheter. Detta utvecklar och stärker inte bara din kropp utan stärker även din hjärna. Just hjärnan går att träna på väldigt många sätt. Hjärnan mår bra av utveckling och stimulans. Aktiviteter som kräver mental ansträngning har visat sig även sänka risken för demens med ungefär hälften.

Du kan träna och utveckla din hjärna genom att göra saker på nya sätt. Kombineras flera sinnen samtidigt tränas hjärnan ännu mer, exempelvis att laga mat efter ett recept till musik eller att borsta tänderna med fel hand. Det finns flera enkla saker som du kan göra för att träna din hjärna om du ser till dina vardagliga rutiner.

 • Tvärtom-metoden: Testa exempelvis att äta med ”fel” hand, hålla tandborsten i den andra handen, hålla telefonen i den andra handen osv.
 • Stimulans genom dofter: Testa en ny doftblandning, blanda olika kryddor och njut av dess doft. Detta utmanar doftsinnet och utvecklar hjärnan.
 • Känn på olika material: Gå till din garderob, blunda och känn på dina kläder. Försök att gissa vad det är för plagg genom att ta på materialet.
 • Lyssna på musik när du lär dig något nytt. Studier visar att särskilt musik komponerad av Mozart främjar lärandet. Flera av Mozarts verk anses överensstämma med de rytmiska cyklerna i den mänskliga hjärnan och bidrar till att stimulera kognitiva funktioner. Ett exempel är Sonata för två pianon i D-dur. 
 • Att kombinera höger och vänster hjärnhalva hjälper också till att utveckla och stärka hjärnan. Detta kan göras exempelvis genom att korsa vänster del av kroppen med höger sida som vid dans, jonglering och gympa. Sker detta till musik utvecklas hjärnan ännu mer.
 • Hjärnan mår även bra av att hitta lösningar såsom vid korsord eller sudoku. Här utmanas hela hjärnan att hitta svar och lösningar och resulterar i ett riktigt bra träningspass för din hjärna.
 • Humor och komedi är ett roligt sätt att träna hjärnan. Komedi bygger ofta på något välbekant som sedan får en helt ny vändning. Hjärnan får en ny lösning, en oväntad kombination och ett nytt sätt att tänka.
 • Att se på konst har ungefär samma effekt som komedi för hjärnan i den bemärkelsen att konst ofta innebär ett oväntat moment och utmanar konventioner.
 • Genom läsning stimuleras hjärnan att måla upp bilder och detta i sin tur underhåller och utvecklar hjärnan. 
 • Var kreativ, måla, sjung, handarbeta, snickra. Skapa något nytt och din hjärna får stimulans.
 • Spela spel: brädspel får en att tänka i nya banor vilket stimulerar hjärnan. Men det finns också flera mobilspel där man kan träna hjärnan på olika sätt.  En studie visar även att tv-spelande hjälper hjärnan att utveckla finmotoriken, rumsuppfattningen och stärka minnet. Forskare menar  att just TV-spelande även kan vara till särskild hjälp och användas terapeutiskt för patienter med Alzheimers och posttraumatisk stress.

Källor:

Så tränar du hjärnan

10 vägar till en vältrimmad hjärna

Kan man skydda sig mot Alzheimers?