Bli en vardagshjälte
Organisationen Friends ger sedan 2016 ut Snällkalendern. En adventskalender vars syfte är att uppmuntra till en snäll handling varje dag fram till julafton.
Friends jobbar tvärvetenskapligt, det vill säga genom att kombinera forskning med beprövad erfarenhet, för att förhindra mobbing och diskriminering. Det bästa sättet enligt Friends för att minska mobbing är att fokusera på förebyggande insatser. Såsom att behandla varandra vänligt, se och hjälpa varandra — att helt enkelt vara snälla mot varandra.
Snällkalendern riktar sig främst till skolor, barn och ungdomar men dess budskap är lika aktuellt för hela samhället oavsett vilken ålder vi är i. Budskapet är enkelt. Genom att se, hjälpa och vara snälla mot varandra så bidrar vi till ett inkluderande och tryggt samhälle.
”Med kalendern så vill vi sprida snällhet”, säger Maria Frankel, Generalsekreterare hos Friends. Bakom varje lucka finns en mikrohandling såsom att säga hej eller le mot någon — vilket kan göra stor skillnad. Små handlingar som kan tyckas vara oviktiga, men för den ensamma kan ett hej eller ett leende från någon vända en hel dag till något positivt.
Genom att inkludera varandra, säga ett vänligt ord, hjälpa och ställa upp för varandra står vi mer enade som samhälle. Snällkalendern kommer med konkreta förslag som alla kan göra. På så sätt kan alla bli vardagshjältar.
Hjälten Brita, 87 år
En riktigt värmande historia om att se och att hjälpa varandra står Brita Källqvist, 87 år, i Trosa för. Brita räddade nämligen i höstas en man från att drunkna i Trosaån.
Det var vid halv elva tiden en kväll i höstas då Brita var ute på kvällens sista promenad vid Trosahamnen tillsammans med sin hund. Hamnen låg öde, stilla och mörk då Brita såg en båt som krängde fram och tillbaka på ett lite onaturligt sätt. Hon fick direkt en känsla av att något inte stämde. Hon närmade sig båten för att se efter vad som pågick och fick då se en man i vattnet som klamrade sig fast vid båten. Han varken skrek eller ropade på hjälp och verkade dessutom lite bortdomnad.
Brita såg sig omkring men inga andra människor befann sig vid hamnen, inte heller hade hon med sig sin mobiltelefon. Men så fick hon syn på en livboj som hon med raska steg sprang fram till. Till hennes glädje var livbojen fast förankrad med ett rep. Brita slängde ut livbojen mot mannen som lyckades få fatt i repet och greppa tag i det. Han var stor, tung och blöt. Brita försökte dra in honom mot sig men mannen var tung så det var inte helt enkelt. Då såg Brita en båtuppläggningsplats längre ner i hamnen dit hon började bogsera mannen. Brita berättar:
”Jag drog i repet tills han kom till öppningen och där gick det bra att dra upp honom.” Hon fortsätter: ”När mannen kommit upp ur vattnet så hade tre andra personer anlänt till platsen. Ambulans tillkallades. En av personerna var sjuksköterska och tog hand om mannen i väntan på ambulansen. Mannen berättade att han hade varit på krogen i Trosa och att han ramlat i vattnet där han legat ett bra tag. Han var kall och han frös. Brita som bor nära hamnen sprang då hem och hämtade en badrock och handdukar så att mannen kunde värma och torka sig i väntan på ambulansen. När ambulansen kom tjugo minuter senare hade han bara 34 grader i kroppstemperatur och fick då värmefiltar av ambulanspersonalen.
Det var först efter händelsen som chocken kom för Brita. ”Det tog ett tag innan jag insåg vad som hade hänt”, berättar hon. Första natten efter händelsen var Brita såpass omskakad av händelsen att hennes hund Bell kände av detta. Brita berättar om hur hunden hoppade upp i sängen till henne där han låg tillsammans med henne hela natten, något han annars aldrig brukade göra. Händelsen i hamnen har väckt uppmärksamhet i Trosa kommun och många kommer fram till Brita och vill ge henne en kram och säga att hon är en hjälte.
Brita slår ifrån sig berömmet med ”Äsch sådär hade väl alla reagerat. Jag var rätt kvinna på rätt plats bara.” Brita avslutar intervjun med att hon tycker det är viktigt att hennes ålder ska stå med. ”Jag är 87 år, det är så mycket åldersdiskriminering i Sverige. Så länge man är frisk så är man väl inte gammal.”
Källor: