Sjung dig frisk

Forskning visar att körsång stärker hela kroppen. En del forskare jämför till och med körsång med ett träningspass.

Träning och att sjunga i kör påverkar nämligen kroppen på liknande sätt:

1. Blodtrycket sänks

När vi sjunger så använder vi en djupandning lik den andning som används vid meditation. Denna andning reglerar pulsen och hjärtfrekvensen vilket på sikt leder till ett lägre blodtryck.

2. Vi känner oss lyckliga

Precis som när vi tränar och får en så kallad ”runners high” så får körsångaren ett liknande lyckorus. Studier gjorda på körsångare visar att kroppens så kallade måbra-hormon, oxytocin, ökar när vi sjunger, därtill minskar stresshormonet kortisol. Den fysiska ansträngningen av att sjunga höjer kroppens endorfinnivåer och sjunger vi låtar som vi tycker om så får vi även en dopaminkick. 

3. Våra magmuskler stärks

När vi sjunger och tar i från magen så stärker vi vår bukmuskulatur.

4. Kroppens läkningsprocess aktiveras

Studier visar att testosteronhalten i saliven ökar när vi sjunger vilket har en uppbyggande effekt på skadade vävnader. Likaså visar studier att mängden fibrinogen minskar, det vill säga det protein som gör att blodet levrar sig och vid för höga halter kan orsaka blodpropp.

5. Immunförsvaret stärks

Ett flertal studier visar att kroppens IgA-antikroppar ökar när vi sjunger i kör. IgA-antikropparnas uppgift är att förhindra att främmande bakterier och virus får fäste i kroppen.

Körsångaren berättar

Vi träffade Miriam, 69 år, som nyligen börjat sjunga i kör. Hon berättar om sin upplevelse:

”Jag kände redan efter första gången att jag fick en kick av att sjunga. Det var en häftig känsla. Jag kände mig mycket gladare.” Hon fortsätter:

”Det gav verkligen energi och jag kände att jag hade lust att hitta på ytterligare nya saker.” Miriam berättar att hon länge längtat efter att ha en egen aktivitet, något som hon gör på egen hand utan resten av familjen. ”Jag har verkligen blivit mer aktiv sedan jag började i kören, jag har så mycket mer energi och kören blev som ett startskott till att ta ytterligare initiativ till aktiviteter.”

Miriam berättar att hon inte har någon tidigare erfarenhet av att sjunga men att hon har fått lära sig en speciell sångteknik där man tar i från magen. ”Det känns som ett träningspass!” utbrister hon. ”Det känns som att man tränar hela magen”. Hon fortsätter: ”Samtidigt känns det som att jag förlöser något när jag sjunger vilket gör mig avslappnad.”

”Det är även en mäktig känsla att sjunga tillsammans. Vi är väldigt många i kören och det är härligt att vara en del av en stor kollektiv gemenskap.”

En del kommer till kören tillsammans med en kompis men Miriam berättar att hon går till kören på egen hand och att många andra också gör det. ”Jag känner en power av att gå dit själv och jag knyter alltid kontakt med nya människor.” En annan sak Miriam har märkt är hur kören även stärkt henne fysiskt. Miriam är astmatiker och har alltid haft lätt för att bli förkyld men när en familjemedlem nyligen hade influensan blev hon inte smittad. ”Jag som har så lätt för att bli sjuk, det är nog första gången som detta har hänt. Ordentligt sjuk blev han också men jag klarade mig!” 

I dagarna uppträdde Miriam tillsammans med kören för första gången på en scen inför publik. Miriam som klassificerar sig själv som blyg berättar att hon kände en styrka. ”Kören har verkligen stärkt min självkänsla. Jag känner mig så glad över att ha tagit det här steget. För tio år sedan hade jag aldrig trott att detta skulle ske. Jag har vågat göra något som jag kanske alltid velat göra men tidigare inte vågat. Jag tar dessutom verkligen i när jag sjunger, det känns så härligt.”

Så, våga sjung — och sjung dig frisk!

 

 

Källor:

Hälsofördelarna med körsång

Sjung på recept