Antocyaniner – bland de kraftfullaste antioxidanterna vi har

Att bär är nyttiga kommer säkert inte som någon nyhet, men visste du att det finns ett speciellt ämne i vissa bär som sägs vara särskilt nyttigt? Det handlar om ett färgämne som ger färg åt bland annat röda och blå bär, men även aubergine samt vindruvor som blir till rödvin. Detta ämne utgör samtidigt växternas eget immunsystem. Det hela handlar om en typ av kraftfulla antioxidanter, och rent av bland de mest effektiva antioxidanterna som vi känner till, som kallas antocyaniner.

 

Namnet kommer från grekiskans ánthos som betyder ”blomma” (eller växt) och kyáneos som betyder ”blå”. Det är detta ämne som ger färg åt bland annat blåbär, svarta vinbär, björnbär och jordgubbar (det handlar alltså främst om blå, röda och violetta färger). Det är dessutom antocyaniner som färgar trädens löv röda på hösten.

 

På vilket sätt är antocyaniner nyttiga?

Antocyaniner är alltså speciella antioxidanter som har förmågan att skydda våra celler mot oxidativ stress.

 

Antocyaniner har visat sig kunna ha följande hälsofördelar:

 

  • Hjärt-kärlsjukdom – Enligt tidigare forskning sägs antocyaniner minska risken för hjärtinfarkt genom att motverka plack (alltså fettbildningar i blodkärlens väggar) och kan hjälpa till att vidga artärer.
  • Cancer – Det finns studier som pekar på att antocyaniner även kan motverka cancer. Försök har genomförts på råttor med svarta hallon där viss effekt har konstaterats. Forskare vid University of Pittsburgh såg 2007 att antocyaniner kunde döda mänskliga cancerceller utan att skada friska.
  • Typ 2 diabetes – En studie tyder på att antocyaniner (i det här fallet de som finns i körsbär) kan hjälpa personer med diabetes genom att hålla blodsockret under kontroll.
  • Nervsystemet – Antocyaniner verkar antiinflammatoriskt och kan skydda nervsystemet.
  • Huden – Antocyaniner kan bidra till att motverka hudens åldrande.
  • Infektioner – Flera kliniska studier har gjorts som visar att antocyaniner kan ha effekt mot infektioner såsom exempelvis urinvägsinfektion (särskilt tranbär).

 

Vad ska jag äta för att få i mig antocyaniner?

Antocyaniner finns i framför allt bär med kraftiga färger såsom exempelvis hallon, jordgubbar, blåbär, svarta vinbär, björnbär och tranbär samt blodapelsin och färgstarka vindruvor.

 

Ett tips för att öka möjligheten att få i sig antocyaniner är att alltså att välja färgstarka bär, frukter och grönsaker framför mindre färgstarka alternativ. Det bästa är också att antocyaniner inte förstörs vid upphettning, så varför inte unna sig en bit blåbärspaj i höstmörkret?

 

Källor:

 

SVT Nyheter – ”Ny studie: Bär skyddar mot hjärtinfarkt

Wikipedia – ”Antocyanin

Food Pharmacy – ”Ät bär med antocyaniner i sommar

Immun.se – ”Antioxidanter är nyckeln till en bättre hälsa!

Medox.se – “Vad är antocyaniner?