Ett äpple om dagen är bra för magen

Turen har nu kommit till en av våra mest populära och lättillgängliga frukter, nämligen äpplen. Frukten bjuder på en rad vetenskapligt bevisade hälsofördelar vilka vi kommer gå igenom nedan.

Ett äpple om dagen är bra för magen, är väl ett uttryck som de flesta har hört. Men på vilket sätt kan äpplen stärka magens hälsa? Jo, äpplen stödjer matsmältningen! Detta på grund av sammansättningen av fibrer i frukten, hälften består av pektin och resten cellulosa. Bägge dessa ämnen stödjer och boostar tarmfloran. Forskning visar även att äpplen innehåller runt 100 miljoner nyttiga bakterier dvs prebiotika som också hjälper till att bibehålla en god mag- och tarmhälsa.

Äpplen är rika på antioxidanter som polyfenoler och flavanoider varav den största delen av dessa återfinns i skalet. En anledning till att inte skala äpplen, utan att äta dem med skalet på, var däremot noga med att tvätta dem, särskilt om du köper en icke ekologisk sort. Polyfenoler saktar ner kroppens degenerativa process och stärker cellerna. Flavanoider sänker blodtrycket och skyddar mot stroke.

Flera studier har även visat att en konsumtion av äpplen sänker risken att utveckla typ 2 diabetes. Samt hjälper till att hålla vikten, frukten är kalorisnål och bidrar till ökad mättnadskänsla.

Äpplen kan även hjälpa till att bevara signalsubstanser i hjärnan. Signalsubstanser påverkar vårt minne och är något som kan minska med åldern. Lägre halter av signalsubstanser är starkt sammankopplat med Alzheimers. Äpplen har således en positiv effekt på hjärnhälsan och hjälper till att skydda mot Alzheimers.

En produkt som görs av äpplen är äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger har ytterligare en rad hälsofördelar såsom nyttiga bakterier, protein och enzymer som kan hjälpa oss att leva ett längre och härligare liv. Studier visar att äppelcidervinäger har positiv effekt på kroppens respons på insulin samt sänker blodsockret. En grupp som åt vitt bröd och därefter drack äppelcidervinäger sänkte sitt blodsocker med 31% jämfört med dem som inte gjorde det. Ett enkelt sätt att konsumera äppelcidervinäger är tillsammans med vatten. En till två teskedar räcker. När man köper äppelcidervinäger är det viktigt att köpa en sort som innehåller ”modern”. I modern sägs det att de största antalet hälsofördelar finns.