Den kungliga kryddan kanel
Kanel är en krydda som folk har använt för sina medicinska egenskaper i tusentals år, men först på senare år har vetenskapen bevisat dessa positiva effekter. Det är barken från trädet cinnamomum som används. I antikens Egypten var kanel mycket dyrbar och gavs ofta som gåva till kungligheter.
Det finns två olika sorters kanel, dels Ceylon kanel och dels Cassia kanel. Det är Ceylon kanel som vi kommer att fokusera på här, då det är den sortens kanel som besitter flest nyttigheter. Cassiakanelen är den mest vanliga den smakar kanel som kanel ska, men är inte lika potent som Ceylonkanelen, som anses vara den äkta kanelen. Det brukar framgå att det är Ceylonkanel i butiken samt den är även lite dyrare än Cassia kanel. Cassia kanel i högre doser påverkar även kroppen negativt, då den innehåller ämnen coumarin. Så det är viktigt att välja just Ceylon kanel.
Ämnet som ger kanel sin specifika doft och smak kallas cinnamaldehyde och vem tänker inte på kanelbullar eller risgrynsgröt när man känner just den doften? Det är även detta ämne som ligger bakom alla nyttigheter som finns i kanel.
Exempelvis är kanel fullspäckat med antioxidanten, polyfenoler, som skyddar kroppen mot fria radikaler. Kanel är så antioxidantrikt att det skulle kunna användas konserveringsmedel i mat. Kanel skyddar även kroppen mot inflammation samt verkar inflammationsdämpande. Ämnet cinnamaldehyde har visat sig skydda mot luftvägsinfektioner samt mot karies och dålig andedräkt.
Som mycket av det som innehåller en hög halt antioxidanter så är kanel bra för hjärthälsan, det sänker blodtrycket samt balanserar blodsockret. Forskning visar att 1 g kanel per dag, ca en halv tesked, sänkte blodsockret hos folk med typ 2 diabetes. Kanel sänker nämligen insulin resistens, vilket hjälper insulinet att göra sitt viktiga jobb med glukosupptag i cellerna.
Studier på möss visar att kanel även skyddar mot demens och Alzheimers då kanel påverkade mössens kognitiva förmåga.
Hur kan man få i sig kanel på ett smidigt sätt? Det uppenbara svaret är ju givetvis genom bakning men har ni testat att ha kanel i maten? Det ger en mustig och varm smak och är en vanlig ingrediens i östra Medelhavet. Testa att ha i kanel nästa gång ni gör järpar eller i lammrätter samt självklart i Moussaka.
Såhär i jultider är det ju såklart mysigt att baka och äta sötsaker. Nedan kommer ett recept med kanel som har en julig smak och påminner lite om pepparkakor. Men som inte innehåller vitt socker och däremot mängder mineraler, vitaminer, bra fetter och antioxidanter.
NYTTIGA PEPPARKAKS-RAWBOLLAR
- Dadlar, om du hittar färska så räcker det med ca 5 stycken. Annars ta ca 9 dadlar och mjuka upp dem med lite vatten. Även 1-2 dl dadelmassa går bra men du behöver mjuka upp detta också. Hacka dadlarna tills de bildar en sammanhållen smet.
- Frön och nötter. Du kan ta mandlar, valnötter, pumpakärnor, solrosfrön osv. Ca 1 dl som du hackar och blandar ihop med dadelsmeten
- Ceylon kanel, ca 1 tsk blanda in detta noga i smeten
- 1 krm mald kryddnejlika, blanda in detta noga i smeten
- Om du vill kan du även tillsätta lite jordnötssmör men det är valfritt
Nu har du en smet. Rulla till små bollar. Mumsigt och nyttigt och helt klart med julens smaker.
Källa: