Det är aldrig för sent

Som bekant så genomförde vi på Riksföreningen Äldres Hälsa vår första digitala konferens i början av december. Ett flertal intressanta gäster medverkade, bland annat Inger Grotteblad och Öivind Toverud, två representanter från Silver Snipers, världens första seniora lag i datorspelet CounterStrike.

För den oinvigda kan berättas att Counter-Strike är ett datorspel som går ut på att genom skjutning eliminera en motståndare. Spelet är ett så kallat flerpersonspel vilket innebär att flera personer kan spela detta samtidigt, således bilda ett lag.

Allting började med att Öivind Toverud, för fem år sedan, såg en annons där äldre som var intresserade av datorspel söktes. Han tyckte det lät lockande och beslutade sig för att söka. Med låg förhoppning kring att komma med så blev Öivind en av dem fem som blev uttagna till laget. 

Öivind berättar att datorspelandet har förbättrat hans koordination.”Det är nyttigt med hjärngympa, inte bara sudoku och korsord. Genom datorspelandet har jag blivit bättre att koordinera, hjärnan skickar impulser till händerna. Finmotoriken har förbättrats.”

Inger Grotteblad fortsätter. ” Mitt självförtroende har blivit mycket bättre. Jag känner mig yngre mentalt och har vi väldigt kul tillsammans”.

Under pandemin berättar Inger om hur jobbigt det kändes att inte kunna träffas fysiskt. Så hon startade en Facebokkgrupp där äldre kunde lära sig att spela datorspel. För att möjliggöra träffar så användes den digitala plattformen Discord, som är lite som den digitala mötesplattformen Zoom fast för gamers. Där träffas de fortfarande och inte bara för att spela tillsammans utan även för att prata om livet och att fika.

Inger och Öivind berättar vidare om hur de har fått en bättre koncentrationsförmåga av spelandet. Inger har blivit en bättre bilförare och Öivind har blivit bättre på att spela golf då han menar att han blivit mer skärpt och bättre på att sikta.

Öivind är idag 80 år och började alltså med datorspelande vid 75 års ålder. Han säger att det aldrig för sent att något nytt oavsett ålder. Det är kul med nya utmaningar! Golfandet började han med när han var runt 70 år.

Det är viktigt att känna att ens ålder inte är ett hinder för det man vill göra. Ingenting är någonsin för sent. 

Fauja Singh som har gått till historien känd som Turbaned Tornado, världens äldsta maratonlöpare, började faktiskt med löpning på allvar först när han var 89 år. Vid 90 års ålder sprang han sitt första maratonlopp vilket han därefter fortsatte med tills han var 100 år. Detta gör honom i dagsläget till den äldsta maratonlöparen i världshistorien. 

Singhs historia är inte bara intressant ur ett åldrande-perspektiv, utan även intressant kring hur vi så ofta betraktar människor med en funktionsnedsättning. Fauja Singh kunde nämligen inte gå förrän han var fem år, då hans ben var för tunna och svaga vilket ledde till att han blev mobbad. Han blev dock starkare med tiden och började, barndomen till trots, med löpning på hobbynivå under ungdomsåren.  

Ungdomsintresset togs upp igen på ålderns höst efter att Fauja Singh under loppet av några år förlorat flera familjemedlemmar. Både hustrun, hans äldsta dotter och hans femte son dog mellan åren 1992 och 1994 vilket ledde till att Singh flyttade till London där han började med löpning. 

Singh som idag är 111 år har numera lagt av med maratonloppen. Hans snabbaste tid att springa ett maraton är 5 h och 40 minuter. Under sin period som aktiv slog han även flera rekord, inom hans åldersgrupp, på kortare sträckor såsom 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter och 3000 meter. 2004 medverkade han i en Adidas-reklam tillsammans med David Beckham och Muhammed Ali och 2012 så bar han den olympiska elden.

Fauja Singhs bästa tips för att hålla sig i form är en strikt vegetarisk diet och att upprepa ett mantra. Vid läggdags upprepar han sin guds namn för att slippa de negativa tankarna som så lätt dyker upp innan man somnar. Han säger även att han gör på ett liknande sätt vid ett maratonlopp. De första 3,2 milen är lätta säger han, resterande mil upprepar han sin guds namn. 

Är du intresserad av hur digitala spel påverkar äldres hälsa och välbefinnande så beställ gärna vår kostnadsfria skrift Game of health här.

Om du vill lära dig att spela datorspel och är intresserad av Inger Grotteblads Facebookgrupp, klicka här.

Källor:

Intervjun med Silver Snipers

Fauja Singh

The worlds oldest marathon runner breaks another record