Många upplever ensamhet i juletider

Ensamhet i juletid

Julen närmar sig med stormsteg och många är nog spända och förväntansfulla inför högtiden som väntar, inte minst alla barn där ute. Samtidigt är det säkert många som är stressade inför allt som ska ordnas nu in i det sista. Men så är det också många som förmodligen känner en påtaglig ensamhet som blir starkare nu vid julen – högtiden som ska vara en tid för glädje och fest, men även omtanke och kärlek, då familj och nära och kära samlas för att tillbringa tid tillsammans. Vi vill påminna om att många dessvärre inte känner denna glädje som andra tar för givet, och vill med detta blogginlägg ägna dessa personer en tanke i denna juletid.

Psykologen Anna Bennich Karlstedt har femton års erfarenhet av klientarbete och hon menar att vi nu måste ta denna fråga om ofrivillig ensamhet på allvar och förklarar:

”De längre ledigheterna kan vara känslomässiga nära döden-upplevelser för många.”

Anna Bennich Karlstedt syftar här på personer i arbetsför ålder som under ledigheter inte får sin vanliga dagliga kontakt med kollegor och andra personer i sin omgivning, men vi menar att högtider även kan upplevas som påfrestande för äldre personer.

Ensamheten extra påtaglig

Den som redan upplever ensamhet i sin tillvaro kan vid högtider som jul, påsk och midsommar känna en ännu starkare känsla av att inte ha någon nära. Enligt våra sociala normer är det vid dessa högtider som familjen, samt nära och kära, samlas för att tillbringa tid tillsammans. Psykologen Anna Bennich Karlstedt beskriver det som en ”mental prövning” för den som inte frivilligt har valt att tillbringa högtiden på egen hand. Det som också kan förstärka denna känsla är att staden/närmiljön kan vara tom vilket innebär att man inte ens har tillgång de ytliga kontakterna som annars finns där.

Ensamhet – en hälsorisk

Vi har tidigare tagit upp hälsorisker med ensamhet och detta är något som även psykologen Anna Bennich Karlstedt vill lyfta då hon anser att denna fråga nu måste tas på allvar.

När vi pratar om hälsa kommer vi ofta in på ämnen som kost, fysisk aktivitet, alkoholkonsumtion, sömn och stress som alla påverkar hälsan positivt eller negativt. Det vi vet om ofrivillig ensamhet är att detta ofta leder till exempelvis ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar samt risk för att utveckla alzheimer tidigare. Detta innebär att samhörighet på många sätt fungerar som ett vaccin mot dessa risker.

Oro kring ensamhet är något som ofta tenderar att uppmärksammas i samband med högtider jämfört med andra tidpunkter på året, enligt Anna Bennich Karlstedt. Hon vill nu att samhället ska ta ett grepp om ensamhetsproblematiken.

Vad kan vi göra?

Det är viktigt för den som upplever ensamhet att våga hitta nya möjligheter till sociala kontakter, samtidigt är det viktigt att omgivningen kommer ihåg att bjuda in. Ibland är vi rädda för att vara ”klumpiga” i sociala relationer, men Anna Bennich Karlstedt menar att vi behöver våga vara ”klumpigare”. Med detta menar hon att det är viktigt att vi vågar fråga om vi får komma förbi någon och hälsa på en liten stund eller bjuda in någon bekant på fika.

”Många gånger vinner man mycket på att våga bjuda lite mer på sig själv och sitt liv. Man behöver inte känna att man har hela ansvaret för någon annan för att man bjuder på en kopp kaffe.”

En solskenshistoria

För att sprida lite hopp i vintermörkret vill vi avsluta detta blogginlägg med en solskenshistoria om Sara Nilsson Bergman som uppmärksammades i en av Stockholms lokaltidningar under våren 2018 för att hon gör precis det som psykologen Anna Bennich Karlstedt föreslår; bjuder på kaffe och gemenskap.

Sara Nilsson Bergman bor i Vasastan i Stockholm, och hennes dörr står nästan alltid öppen. Sara anordnar varje månad fika för äldre Vasastadsbor i sin lägenhet och blev för detta nominerad till lokal Vasastadshjälte.

Under åren har Sara, men även maken Patrik och sonen Ragnar, blivit nära vän med flera av sina fikagäster. En granne har blivit som en ”extrafarfar” åt sonen Ragnar, förklarar Sara. När hon får frågan om hur hon hinner med detta, i en tillvaro med eget företag och pressat schema, förklarar hon att hon är trött på att allt beskrivs som så hektiskt idag. Sara förklarar:

”Vi är så upptagna av våra mobiler och tv-serier. För mig är det väldigt värdefullt att få sitta ned och prata.”

Fler hjältar behövs

Vi kan inte annat än instämma med psykologen Anna Bennich Karlstedt som menar att vi nu behöver lyfta denna fråga om ofrivillig ensamhet på samhällsnivå. Samtidigt gläds vi åt alla vardagshjältar som Sara Nilsson Bergman är ett bra exempel på. Fler hjältar behövs där ute! Det är aldrig för sent att låta sig inspireras av andra och själv bli en hjälte, och den stundande julen är ett ypperligt tillfälle att låta sig förvandlas till en hjälte i juletid!

God Jul önskar Riksföreningen Äldres Hälsa!

Källor:

SVT Nyheter ”Psykologen: Ensamheten blir tyngre kring högtider”, 2018-03-29

Mitt i Vasastan ”Sara bjuder på kaffe och gemenskap”, 2018-04-03