Fritidsgård för hemlösa pensionärer

Fritidsgård för hemlösa pensionärer

SVT Nyheter har nyligen rapporterat att Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer nu har öppnat i Stockholmsförorten Kärrtorp. Det är organisationen Vid din sida som ligger bakom att fritidsgården kom till.

I Stockholmsförorten Kärrtorp har nu äldre personer utan bostad möjlighet att tvätta, få mat och vila i sängar. Allt detta tack vare Sveriges första fritidsgård för äldre hemlösa som har kommit till genom organisationen Vid din sida.

Fritidsgården

Lokalen är belägen i en källare i ett bostadshus, och tack vare ideella krafter har lokalen kunnat renoveras och inredas. I lokalen ryms ett vilrum, en tvättstuga, vardagsrum och ett stort kök. Enligt Jeanette Höglund, grundare för organisationen Vid din sida, är det externa donationer som har möjliggjort denna lokal då kommunen inte har bidragit med en enda krona.

Jari, som har vistats här flera vardagar i rad har varit hemlös i 19 år och uttrycker sin tacksamhet:

”Idag har jag en ischiasnerv som jäklas och för mig som hemlös är det underbart att bara kunna få lägga mig i vilrummet och sträcka ut benen.”

Med anledning av Coronapandemin har fritidsgården inte haft någon officiell invigning men den har ändå smygöppnats. Grundaren Jeanette Höglund förklarar:

”Vi eftersträvar att de som kommer hit är nyktra och inte drogpåverkade. De allra flesta besökare är pensionärer som varit hemmafruar och blivit änkor, företagare som har konkurser bakom sig eller personer som haft ett missbruk.”

Från soppkök till fritidsgård

Organisationen Vid din sida har funnits i några år och driver också soppkök sedan tidigare för att stödja äldre hemlösa med mat och hygienartiklar. På fritidsgården i Kärrtorp är alla som jobbar volontärer. Under hösten kommer fler hemlösa ha möjlighet att komma till lokalen, men det beror också på vad som händer med tanke på covid-19. Enligt grundaren Jeanette Höglund finns det även en tanke på att expandera och öppna en fritidsgård för äldre hemlösa i Göteborg.

Besökaren Ingrid, 75 år, uttrycker sin glädje över lokalen:

”Att bara kunna sitta bland andra människor i vardagsrummet här och titta på engelska Antikrundan som vi gör idag är fantastiskt.”

Källa:

SVT Nyheter – ”Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer