Selen och C-vitamin - gynnsamt vid tillfrisknande från Coronavirus?

Selen och C-vitamin – gynnsamt vid tillfrisknande från Coronavirus?

Selen och C-vitamin spelar en stor roll för vår hälsa, bland annat för att flera av kroppens proteiner ska fungera och är även viktigt när vi drabbas av virussjukdomar. Ett internationellt forskarteam har identifierat ett samband mellan selen och svårighetsgraden av insjuknandet i covid-19. 

I de kinesiska regioner där jordarna är rika på selen har de som drabbats av coronaviruset snabbare blivit friska än de som insjuknat där halterna av selen är låga.

Mineralets funktion i kroppen och betydelse för hälsan

Selen finns i livsmedel som bland annat ägg, paranötter, fisk, mjölk, ost och solrosfrön. Selen kommer också via odlade grödor, men då vi har selenfattiga jordar i Sverige så har de flesta svenskar ett alldeles för lågt selenvärde.

Det finns flera studier som har gjorts på hiv och aids där man sett att en låg selenstatus har påverkat sjukdomsförloppet och dödligheten i dessa sjukdomar.

I Kina har forskare sett kopplingar mellan selenbrist och hjärtmuskelsjukdomen Keshans sjukdom som drabbar barn och ungdomar i de områden som har särskilt selenfattiga jordar. Deras forskning visar att ett virus infekterar och skadar hjärtmuskelcellerna, men om selen tillsätts i födan skyddas man.

Snabbare tillfrisknande

I Kina, där coronapandemin startade, har man antingen väldigt låga eller mycket höga halter selen i jordarna. I staden Enshi, där jordarna har högst selennivåer, tillfriskande de som insjuknat i covid-19 tre gånger snabbare än på andra ställen i Kina. I områden med lägst selennivå var antalet döda fem gånger så stort jämfört med medeltalet i Kinas andra provinser.

Det internationella forskarteamet leddes av Margaret P. Rayman vid University of Surrey i Storbritannien. Forskarna menar att det finns en rad olika faktorer som man ännu inte känner till runt dödligheten och tillfrisknandet av covid-19, men menar dock att fynden är mycket intressanta.

Farligt >< hälsosamt  

Selen kan vara nästan lika giftigt som arsenik, men är samtidigt nödvändigt för kroppen. På Karolinska Institutet bedrivs forskning på selen inom cancervården och i dessa studier har forskarna bland annat sett att selenföreningar kan omvandlas från en antioxidant till en pro-antioxidant och till och med få tumörceller att begå självmord. Ju aggressivare tumörcellerna är desto effektivare verkar selen vara.

C-vitaminets funktion i kroppen och betydelse för hälsan

C-vitaminet har två huvudfunktioner, det är en kraftfull antioxidant och skyddar dessutom kroppens celler, cellmembran och slemhinnor. Den som har lindrig C-vitaminbrist kan få blödningar i tandköttet, en försämrad sårläkning, lida av trötthet och muskelsvaghet samt få en ökad infektionsrisk. Immunologen och forskaren Sanna Ehdin utvecklar:

”Vitamin C är en central antioxidant som stärker immunförsvaret och höjer motståndskraften mot infektioner. C-vitamin är nödvändig för många processer i kroppen. Till exempel starka slemhinnor, blodkärlsväggar, tandhälsa, leder och binjurar. Vi kan inte producera vårt eget C-vitamin, vi behöver få det via kosten eller tillskott, minst två till 13 gram per dag enligt experter. Inom forskning sägs det att flera miljoner av människor har diagnosticerats med C-vitaminbrist världen över.”

C-vitamin är värmekänsligt och förstörs därför vid uppvärmning. C-vitamin finns i bland annat vitkål, pepparrot, morot, nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.

C-vitamin vid blodförgiftning

Blodförgiftning (sepsis) är en av de vanligare orsakerna till dödsfall vid influensa, det är alltså ett livshotande tillstånd som utlöses av en infektion som gör så att kroppen överreagerar och startar ett överdrivet och skadligt immunförsvar. Något som har visat sig kunna öka överlevnadschansen dramatiskt är att få C-vitamin intravenöst tillsammans med hydrokortison och tiamin (vitamin B1). År 2009 användes C-vitamin som en livräddande behandling mot en svår form av svininfluensa.

Här kan du läsa mer om D-vitamin.

Källor:

Kurera

The American Journal of Clinical Nutrition

EurekAlert