Glutation – nyckeln till ett långt och friskt liv?

Glutation – nyckeln till ett långt och friskt liv?

Nu ska vi ta oss an den kroppsegna superantioxidanten glutation som cellerna behöver för att fungera och överleva. Halten av glutation sjunker när vi blir sjuka, och höga nivåer sägs kunna hjälpa oss att hålla oss friska.

Amerikanska fynd

I tidskriften Respiratory Medicine Case Reports framkommer att man i New York har vårdat två patienter som insjuknat i covid-19 med symtom som svårigheter att andas, feber och torrhosta. De båda patienterna gavs tillskott av den kroppsegna antioxidanten glutation och effekten visade sig snabbt. Patienterna var en man och en kvinna i medelåldern som behandlades med tillskott av glutation dagligen i ca en veckas tid. Redan samma dag, och nästan omgående, märktes förbättring i deras tillstånd och efter några dagar kunde patienterna friskförklaras.

Ingen ny behandling

Läkaren Richard Horowitz, som är medförfattare till rapporten, var den läkare som fattade beslutet att ge tillskottet till patienterna då inget annat visade sig hjälpa, varken näringsämnen eller läkemedel. Han har till tidningen New York Post förklarat följande:

”När man får en virusinfektion med en massiv inflammation har man kanske inte tillräckligt med glutation som annars skyddar den känsliga lungvävnaden. Det här är ingen ny behandling och den är inte farlig.”

En rysk hypotes

Det finns en hypotes, som ännu inte är publicerad, som går ut på att glutationbrist kan vara en bidragande faktor till att covid-19 övergår till ett livshotande tillstånd för en del patienter, särskilt hos äldre. Det är den ryske forskaren Alexey Polonikov, professor vid institutionen för biologi och medicinsk genetik vid universitetet i Kursk, som står bakom denna hypotes.

Det är sedan tidigare känt att glutation hämmar virus, bland annat har man sett detta hos patienter med herpes, hiv, hepatit C och influensa A.

Vad är då glutation?

Glutation bildas i cellerna med hjälp av tre enkla byggstenar; aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. De bildar en så kallad tri-peptid, vilket innebär en kort aminosyrakedja. Det finns överallt i kroppen, även i varje cells energikärna (mitokondrierna) men är särskilt koncentrerat till hjärnan, ögonen, lungorna, levern och njurarna.

Glutation behövs som sagt för att cellerna ska fungera och överleva och om det inte finns tillräckligt försämras funktioner som upprätthåller vår hälsa. Något som tyder på att glutation är minst sagt viktigt för vår hälsa är det faktum att det har skrivits mer än 125 000 medicinska artiklar om det och dess koppling till vår hälsa och ökad livslängd.

Är höga nivåer av glutation nyckeln till ett långt och friskt liv?

En dansk studie som utfördes vid Odense Universitetssjukhus i Danmark fann att de riktigt gamla (mellan 100 och 105 år) hade signifikant högre glutation jämfört med äldre patienter i åldern 60 till 69 år.

En amerikansk studie från universitet i Louisville, Kentucky, visade att kvinnor från 60 till 103 som uppvisade god mental och fysisk hälsa hade väldigt höga nivåer i blodet. Kan detta innebära att glutation spelar en nyckelroll när det kommer till god hälsa och ett långt, friskt liv? Mycket tyder på det.

Glutation finns till exempel i C-vitamin, curcumin (ämne i gurkmeja) och selen samt mariatistel och alfaliponsyra. Byggstenar till glutation finns även i vitlök, lök, kål, broccoli, grönkål och blomkål. Även träning hjälper kroppen att producera glutation.

3 sätt som glutation gynnar vår hälsa på

 

  1. Bekämpar skadliga fria radikaler på ett mycket effektivt sätt – Glutation hjälper till att eliminera fria radikaler och stoppa skador på cellerna och DNA, detta gör även andra vanliga antioxidanter. Glutation har dock kommit att kallas Master Antioxidant (alltså en ”superantioxidant”) då glutation ger våra celler ett extremt bra skydd vilket gör att de håller sig friska längre.
  1. Eliminerar farliga gifter innan de kan skada kroppen – Farliga kemikalier, tungmetaller och bekämpningsmedel förorenar luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter samt de produkter som vi använder. Gifter finns överallt och det är svårt att skydda sig mot de mer än 80 000 konstgjorda kemikalierna som vi ständigt utsätts för. Glutation hjälper dock kroppen genom att i första hand koncentreras till levern, lungorna, njurarna och matsmältningsorganen som är de stora avgiftningscentra i kroppen. Glutation innehåller svavel som ”fångar upp” farliga gifter och hjälper kroppen att eliminera dessa på ett säkert sätt. Dock behöver kroppen ständig tillförsel av glutation då detta förbrukas varje gång gifter neutraliseras i kroppen.
  1. Stärker immunförsvaretImmunförsvaret är kroppens första försvarslinje mot ohälsa och sjukdom. Toxiner, stress, sjukdom och dålig livsstil försvagar immunförsvaret vilket innebär hälsorisker. Glutation är då extra viktigt då detta stärker våra immunsystemsceller. Återigen vill vi betona vikten av ständig tillförsel då många idag lever under påfrestande levnadsförhållanden med stress, sjukdom och dålig livsstil som innebär att våra nivåer snabbt förbrukas.

Källor:

Kurera – Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde

New York Post – New York mom with coronavirus saved by medical-student son’s quick thinking

ResearchGate – Endogenous deficiency of glutathione as the most likely cause of serious manifestations and death in patients with the novel coronavirus infection (COVID-19): a hypothesis based on literature data and own observations

PubMed.gov (National Library of Medicine) – Efficacy of Glutathione Therapy in Relieving Dyspnea Associated With COVID-19 Pneumonia: A Report of 2 Cases

blog.jakobsapotek.com – Blev världens äldsta personer