Hur påverkas vi av omställningen till sommartid?
Natten mot söndag är det återigen dags att övergå till sommartid. Många av oss använder uttrycket ”Nu ställer vi fram trädgårdsmöblerna” för att veta om klockan skall ställas fram eller vridas tillbaka. Under denna natt förlorar vi en timmes sömn. En timme kan tyckas vara lite men förlust av en timmes sömn kan påverka kroppen mer än man tror.
Tidsomställningen stör nämligen kroppens inre klocka som bland annat styr ämnesomsättningen och hormonutsöndringen. Detta är förstås rent individuellt, en del påverkas inte alls medan andra upplever en rad negativa konsekvenser av tidsomställningen.
Är du en av de som påverkas så kan du kanske uppleva att humöret påverkas negativt dagarna efter omställningen. Koncentrationsproblem är ytterligare en negativ effekt och undersökningar visar att antalet trafikolyckor ökar dagarna efter att vi gått över till sommartid.
Vi vet redan att för lite sömn ökar mängden stresshormon i kroppen vilket höjer blodtrycket, men under dagarna kring övergången till sommartid blir detta extra kritiskt. Undersökningar från Michigan University visar att antalet hjärtinfarkter ökar med hela 24 procent dagarna efter omställningen. När vi övergår till vintertid minskar istället risken.
De som påverkas mest av omställningen är vanligtvis de som behöver fasta sömntider. Är du en av dem så kan du vänja kroppen för omställningen några dagar innan genom att gå och lägga dig en halvtimme eller 45 minuter tidigare.
Tidsomställningen är ifrågasatt
Det är många som anser att tidsomställningen bör avskaffas och att vi istället har antingen sommartid eller vintertid hela året. Men vilken tid är i så fall den bästa? Enligt Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stockholms Universitet är vintertid prio eftersom vi behöver morgonljuset.
Morgonljuset ser nämligen till att vår dygnsrytm blir tidigarelagd. Exempelvis gör morgonljuset att vår kroppstemperatur ökar tidigare på morgonen samt att produktionen av sömnhormonet melatonin startar tidigare på kvällen, vilket gör att vi bli sömniga och går och lägger oss tidigare. På så vis får vi en bättre sömnkvalitet. De flesta människor drar även åt att vara kvällsmänniskor, av denna anledning är vi i större behov av morgonljuset eftersom det gynnar återhämtning. Hade vi haft sommartid året runt skulle det bli svårare att somna om kvällarna. Arne Lowden slår dock ett slag för att behålla både sommartid och vintertid, på så vis får vi det bästa av två världar. Med sommartid får vi extra ljus på kvällarna utan att morgnarna blir mörka och med vintertid så får vi ljusa morgnar.
Tips för att göra övergången till sommartid extra skonsam:
- Undvik att dricka alkohol kvällen innan omställningen. Alkohol rubbar ofta sömnrytmen och ger sämre sömnkvalitet.
- Se till att du får ordentligt med sömn dagarna innan. Som vi nämnde tidigare, förbered kroppen för omställningen genom att gå och lägga dig tidigare.
- Se till att du får dagsljus och var utomhus dagarna efter omställningen. Dagsljuset hjälper kroppens cirkadiska rytm (kroppens inre klocka) att balansera sig.
- Drick inte kaffe kvällen innan omställningen då koffein kan störa sömnrytmen.
Källor: