I svåra tider föds nya idéer

I svåra tider föds nya idéer

Det är påsk och påsken är sig inte lik. Det nya coronaviruset har orsakat många människors död, förlust av någon nära för många anhöriga och oro för många som tillhör någon riskgrupp (det vill säga personer med underliggande sjukdom, inte minst för de som är över 70 år). Och mitt i allt detta elände, när mycket i samhället ligger nere och folk uppmanas att hålla sig hemma, firas en annorlunda påsk. I samband med påsken skulle vi vilja belysa några goda exempel som faktiskt lyser upp tillvaron för många i denna svåra tid.

På olika nivåer händer mycket nytt i samhället. Myndigheter, företag, organisationer men även privatpersoner försöker ställa om till en ny tillvaro utifrån rådande rekommendationer om fysisk distans för att minimera smittspridning av coronaviruset.

Tid för kreativitet

I dessa oroliga tider skulle vi vilja rikta uppmärksamheten mot alla hjältar i vårt samhälle som bidrar till att göra tillvaron lite ljusare. SVT Nyheter har rapporterat om äldreboendet Förenade Care Tunåsen i Uppsala som med anledning av anhörigas besöksförbud (på grund av risken för smittspridning av coronaviruset) tog initiativet att ta med några äldre i en buss och körde runt till de äldres anhöriga för att de skulle kunna se och vinka till varandra genom bussens fönster. Detta uppskattades varmt av anhöriga.

Ett annat exempel är äldreboendet Söndagsgården i Stockholm. Aktivitetssamordnaren Monica Nicolaisen bestämde sig, med anledning av situationen med rådande besöksförbud, att göra små videohälsningar från de äldre och skicka till deras anhöriga som en tröst i den påfrestande situation som uppstått. Detta visade sig bli mycket uppskattat och därför något som de planerar att fortsätta med.

Vidare rapporterade TV4:s program “Efter fem” om ett äldreboende i Föllinge där personalen hade anordnat en spa-dag med Hawaii-tema för de äldre, som ett sätt att sätta guldkant på tillvaron i dessa annars svåra tider. Även detta blev mycket uppskattat.

Butikskedjor som exempelvis Hemköp har infört ”Seniortimmen” då enbart äldre är välkomna in i butiken för att handla, detta för att minska risken för smittspridning och för att skydda riskgrupper, samt möjliggör för personer som inte tillhör någon riskgrupp att agera volontär för att handla åt personer som tillhör riskgruppen. Vidare utför flera frivilligorganisationer värdefulla insatser, som exempelvis Stadsmissionen som på flera håll i landet är behjälpliga med att handla mat och hjälpa äldre som har svårt att komma till affären eller som saknar en egen bostad. Även många privatpersoner, barn som vuxna, har visat ett stort engagemang för samhällets riskgrupper, vilket vi tycker är väl värt att uppmärksamma och som vi välkomnar varmt.

Digitala aktiviteter

Vi vill, särskilt under dessa tider med fysisk distansering och mycket hemmasittande, slå ett slag för digitala och tekniska verktyg. Vilken tid är bättre när det kommer till att ställa om till en mer digital tillvaro än denna? För många upplevs kanske teknik som något svårhanterligt, men ofta gäller det att bara ”komma över tröskeln”, när man väl har lärt sig det hela brukar det rulla på ganska smärtfritt.

Nedan redogör vi för några alternativ för dig som vill ta del av digitala kurser och nöjen:

 • Skillbreak – en utbildningsplattform med gratis streaming av kurser inom odling, skönhet, hantverk, matlagning, design och konst. Allt som behövs är en dator och internetuppkoppling.

Länkar:

https://skillbreak.com/livesessions (olika kurser)

https://skillbreak.com/workshops/514-live-session-odla-pa-balkong-och-uteplats-gratis-for-70 (gratis online-kurs om odling på balkong den 22 april, för dig över 70 år)

https://blog.skillbreak.com/2020/04/02/gratis-webinars-och-workshops-for-70-plussare/ (gratis webinars och workshops för 70-plussare)

 • Fotografiska – Fotografiska museet bjuder på tio avsnitt av deras fotokurs online.

Länk:

https://www.facebook.com/fotografiskasto/playlist/532969257625141/

 • Terrific Tuesdays – föreläsningar och konserter varje tisdag kl.14.00 under perioden 7 april – 19 maj som sänds digitalt från Ericsson Globe, Friends Arena och Tele2 Arena i Stockholm. Det är kostnadsfritt att anmäla sig men välkommet att ge ett frivilligt bidrag för den som vill, allt överskott går till WHO:s fond COVID-19 Solidarity Response Fund.

Länk:

https://www.stockholmlive.com/events/detail/terrific-tuesdays

 • Moderna Museet i Stockholm – likt många andra museer anordnar Moderna Museet digitala visningar.

Länk:

https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/aktiviteter/soffvisningar/

 • 12 världsberömda museer som du kan besöka från soffan – Expressen redogör för ett antal museer som du kan besöka från din soffa. Läs mer på länken nedan:

Länk:

https://www.expressen.se/allt-om-resor/nyheter/12-varldsberomda-museer-du-kan-besoka-fran-soffan-/

 • Konserter och teatrar – många artister och scener runt om i landet livestreamer nu musik, teater och underhållning. Några exempel är Konserthuset i Stockholm, Kungliga Operan och Dramaten. Lär mer på länkarna nedan:

Länkar:

https://www.facebook.com/KonserthusetStockholm/

https://www.operanplay.se

https://www.dramaten.se/play/

 • Explore – för dig som vill ta del av djur och natur kan du kolla in sidan www.explore.org där man får följa natur- och djurliv i direktsändning från 90 kameror runt om i världen (allt från kattungar till vilda djur).

Länk:

https://explore.org/livecams

 • Sveriges Radio – för dig som vill lyssna på poddar har Sveriges Radio ett stort utbud av poddar inom alla möjliga områden som politik, djur och natur, vetenskap, dokumentärer och underhållning.

Länk:

https://sverigesradio.se/program

 • Play-tjänster – det finns flera olika play-tjänster, både kostnadsfria och betaltjänster. Ett exempel är SVT Play som erbjuder underhållning, nyheter, filmer, serier och dokumentärer. Även andra kanaler har kostnadsfria play-tjänster, det kan dock ibland krävas registrering.

Länk:

https://www.svtplay.se

 • Betaltjänster – det finns betaltjänster för serier, filmer och dokumentärer såsom Netflix, HBO, Cmore och Viaplay.
 • Ljudböcker – det finns olika sätt att ta del av ljudböcker och e-böcker, och det behöver inte kosta mycket. Bibliotek har utlåning av ljudböcker och e-böcker och kostar inget, besök ditt biblioteks hemsida för mer information och utbud samt hur du går tillväga. Utöver detta finns det flera betaltjänster för ljudböcker såsom BookBeat, Storytel och Nextory.
 • Prova-på-perioder – Många tjänster för både ljudböcker, tidningsmagasin (som Readly) och streaming av filmer/serier och gratis prova-på-perioder (ofta 14-30 dagar). Läs mer om aktuella erbjudanden på respektive tjänsts hemsida.
 • Korsord och liknande – det finns en hel del korsord, sudoku och quiz på webben som är gratis. Ett exempel är länken nedan som har både gratiskryss och möjlighet att registrera sig som medlem:

Länk:

https://www.korsord.se

För dig som vill lära dig mer om digitala verktyg:

 • Seniorsurfarskolan (Internetstiftelsen i samarbete med UR) – Internetstiftelsen och UR visar genom sin youtubekanal 12 korta filmer där de går igenom allt från att skicka sms och e-post till att använda mobilt Bank ID, Swish och sociala medier.

Länk:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLtDs7N_g_eiblngnCPF6FJzETgol1_jWO

 • Digitala jag – utbildning i digitala vardagskunskaper.

Länk:

https://www.digitalajag.se

 • Podd – en podd är ett inspelat radioprogram som du kan lyssna på direkt via webben eller ladda ner och lyssna på när du vill. Om du vill lära dig mer kan du besöka följande länk:

Länk:

https://teknifik.se/2018/06/lyssna-pa-podcast-basta-apparna/

Social gemenskap via digitala medier

 • Sociala medier – via sociala medier, exempelvis Facebook och Instagram, kan du hålla kontakt med vänner och familj och även stifta nya bekantskaper. På Facebook finns speciella sidor och grupper för alla möjliga intressen där du kan diskutera och få tips av andra som har samma intresse som du. Det finns till exempel Facebook-grupper med pysselidéer, odlingsråd och boktips.
 • Videosamtal – detta passar bra för både enskilda samtal eller för mindre samtal i grupp, t.ex. en kaffestund tillsammans. Du kan exempelvis leta upp en kontakt i mobilens kontaktlista och välja video/FaceTime. För digitala möten med flera deltagare finns det flera kostnadsfria appar som du kan använda, t.ex. Messenger, Skype, WhatsApp och Viber. Nedan följer länk till SPF Seniorerna Syrenen med praktiska tips och råd för att genomföra en ”digital fika”:

Länk:

https://spf-syrenen.webnode.se/digitalfika/

 • Spel – det finns många spelappar där du kan spela tillsammans med andra eller på egen hand. En välkänd är Wordfeud där du spelar det klassiska Alfapet. Det finns även appar för frågsport som Vem vet mest, Quizkampen och Primtime för att nämna några.
 • Bridge – det finns både kostnadsfria alternativ på nätet och betaltjänster för bridge på nätet. Ett exempel är www.funbridge.com som även erbjuder introduktionskurs, läs mer på länken nedan:

Länk:

https://www.funbridge.com/sv/features

 • Kontaktannonser – det finns även möjlighet att söka nya vänner på nätet, och ett alternativ är Seniorens kontaktannonser (SPF Seniorerna). Läs mer på länken nedan:

Länk:

https://www.senioren.se/kontaktannonser/

En annorlunda vardag

Vi befinner oss i en tid som inte liknar något som många av oss tidigare har varit med om. Detta ställer krav på kreativitet och omtanke för varandra, vilket vi på många sätt kan se ske runt om i vårt samhälle just nu. Det är så klart beklagligt med alla som har mist sitt liv och anhöriga som har mist någon nära på grund av coronaviruset, men samtidigt är det mitt i detta elände fantastiskt att så många sluter upp i denna tid och hjälper varandra. I svåra tider är det mycket som sätts på prov, och det tvingar oss att tänka ”utanför ramarna” vilket kan få oss individer och samhället att utvecklas på sätt som annars inte hade skett och detta i sig kan betraktas som något positivt.

Slutligen skulle vi vilja önska en fin fortsättning på påsken, och uppmana alla att ta hand om sig själva och varandra!

Källor:

SVT Nyheter

TVT 4, ”Efter fem” 2020-04-06

SPF Seniorerna

hemkop.se

Ovan nämnda länkar