Lindra din pollenallergi

Hela 30 % av alla som bor i Sverige har pollenallergi. Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på det protein som finns i pollen. Immunförsvarets uppgift är att skydda kroppen mot virus och bakterier. Vid pollenallergi tolkar immunförsvaret pollen som något farligt för kroppen. Immunförsvaret börjar då att producera kemikalier; histaminer, för att skydda kroppen mot pollen, vilket leder till en allergisk reaktion.

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från björk, al, hassel, gräs och gråbo. Björk, gräs och gråbo sprids med vinden och tidvis finns det stora mängder av denna pollen. Det finns även de som kan reagera på sporer från mossor, svampar, ormbunkar och alger. 

Pollenallergi påminner om en förkylning. Man har ofta täppt näsa, hostar, nyser, har klåda i halsen, rinnande ögon och man känner sig trött. Den stora skillnaden mot en förkylning, är att när man är förkyld, så har man ofta ont i halsen samt slemmet är segare. Misstänker du att du har pollenallergi så be din läkare att göra en allergiutredning. Det mest effektiva sättet för att lindra pollenallergi är genom antihistamin som finns både receptbelagt och receptfritt. 

Även hundar kan få pollenallergi, märker du att din hund nyser mycket när ni är ute på promenad så kan en allergiutredning hos en veterinär vara lämplig. 

Det är bra att utreda sin allergi då man som pollenallergiker ofta kan reagera allergiskt på annat. Pollenallergi utlöser nämligen korsallergi vilket gör att kroppen reagerar med en allergisk reaktion på viss typ av mat. Kroppen reagerar på ämnen som har en liknande struktur som det pollen man är allergisk mot. Kroppen tror helt enkelt att man äter pollen. Detta kallas också falsk allergi och syns oftast inte på allergitester.

Tips för att lindra pollenallergi

Det är svårt att helt undvika kontakt med pollen. Men det finns en del man kan göra för att lindra symptomen.

  • Häng inte tvätten utomhus på tork i trädgården 
  • Använd en luftrenare inomhus
  • Undvik trädgårdsarbete under pollensäsongen 
  • Ha luftkonditionering i bilen
  • Tvätta ofta, släng de kläder du har haft på dig utomhus i tvätten direkt 
  • Dammsug och våttorka golven ofta 
  • Ett effektivt tips är att skölja näsan med en näskanna. Blanda en tesked salt med en liter vatten. Temperaturen ska vara kroppsvarm. Tanken är att efterlikna både salthalten i ens kropp men också temperaturen. Detta för att minska obehag av själva nässköljningen. Genom att skölja näsan så spolar du ut pollenkorn. Ta kannan med ena handen. Luta dig lätt fram över ett handfat. Ta kannan och för den mot den ena näsborren. Tilta huvudet snett åt andra sidan så att vattnet rinner genom näsan och ut genom den andra näsborren.
  • Det finns en rad naturläkemedel som säljs hos hälsokostbutiker och sägs hjälpa mot pollenallergi. Ett exempel är spirulina, en alg som ska dämpa inflammation och detoxa kroppen. På så vis stärks immunförsvarets funktion. Dock vill vi höja ett varningens finger för detta, då det är vanligt att vara allergisk mot just alger. I vissa fall har alger orsakat riktigt svåra reaktioner. Så allergiker bör vara försiktiga med just alger som botemedel mot pollenallergi. Rådgör med din läkare om du är osäker.
  • Quercentin tillhör antioxidantgruppen flavanoider, ett gult färgpigment som finns i växter, blommor, frukter och grönsaker. Quercentin kallas för allergikernas bästa vän för sin förmåga att agera som en antihistamin. Studier visar att symptom minskar vid allergibesvär och förkylningar. I en studie såg man i ett provrör att quercentin förhindrar immunceller att ge ut histaminer, de kemikalier som orsakar allergiska reaktioner.  Bäst effekt får quercentin när den tas tillsammans med C-vitamin och bromelain, en inflammationsdämpande enzym som finns i bland annat ananas. Dessa ämnen finns i frukt och grönsaker men säljs även som kosttillskott.
  • Björksav har länge använts inom folkmedicin och tappas från björkens stam innan lövsprickningen på våren. Björksav är rikt på kalium, kalcium och magnesium. Genom att tillföra kroppen små mängder björk så sägs det att man vänjer kroppen mot björken och minskar allergi. Dock ska man endast dricka björksavs i små mängder under en kort period. För stora mängder kan nämligen skada och irritera levern och njurarna. Björksav kan man antingen tappa själv eller köpa färdigtappad hos hälsokosten.

Källor:

Pollenallergi

Pollen

Pollenallergi hos hund

Skål för våren, så botar Petra sin pollenallergi

Naturliga behandlingsmetoder för pollenallergi