Kardemumma magens hälsa

Lugna magen med hjälp av kardemumma

Kardemumma är en släkting till ingefäran och är en krydda med ursprung från Indien. Kryddan är god både i mat, bakverk och dryck och på senare år har den även kommit som kosttillskott. Därför vill vi undersöka kardemummas effekter på vår hälsa.

Kardemumma innehåller något som heter fytokemikalier som har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Dessa ämnen finns i många växter där deras uppgift är att ge skydd till växterna.

Det finns en del studier gjorda på kardemumma men ingen är tillräckligt stor eller omfattande för att vi vill rekommendera kardemumma som ett botemedel för fysiska åkommor. Dock är den forskning som gjort tillräckligt intressant att uppmärksamma.

En del studier visar att kardemumma har positiv inverkan på metabolt syndrom, ett tillstånd som visar att att flera komponenter i metabolismen inte fungerar som den ska. Exempelvis förekomst av övervikt/bukfetma, höjt blodtryck samt insulinresistens. Metabolt syndrom kan på sikt leda till diabetes typ 2 och hjärtsjukdomar. 

Studier på möss visar att ett intag av kardemumma sänkte mössens kolesterolvärden på åtta veckor. 

Om man tuggar på ett kardemummafrö så kan man få bukt med tandköttsproblem såsom inflammation. Kardemumma neutraliserar bakterier i munnen samt balanserar munnens PH-värde, vilket kan förhindra uppkomsten av karies. 

Just denna bakteriedödande effekt gör kardemumma användbar även för magens hälsa. Kryddan hjälper till att ta bort skadliga bakterier utan att för den sakens skull tar bort alla goda bakterier som vi behöver ha i våra magar. Kardemumma är därför bra att förtära om man har problem med magen, matsmältning eller har ätit något olämpligt. Inom Ayurveda så används kardemumma när man detoxar kroppen. 

Mest nytta får du av kardemumma får du om du köper hela kardemummakapslar eller frön istället för malen.  De hela fröna kan du istället mortla själv och du får ut både mer doft och smak men också mer av de nyttiga egenskaperna.

 

Magte med julens smaker

  • En näve kardemumma kapslar
  • En kanelstång
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 2 cm skivad ingefära

Låt allt dra i 80 gradig vatten i ca 15 minuter. Njut sedan av en härlig brygd perfekt att dricka efter och mellan julens alla festligheter. Söta med honung efter behov och smak.

Källor:

Cardamom, medical news today

Netdoktor

Steg för hälsa