Saffran hälsofördelar för äldres hälsa

Saffran för att höja humöret

Den antioxidantrika saffran har en rad hälsofördelar, även när det gäller humöret. Forskning visar att saffran gör en  gladare, man får starkare libido samt så skyddas kroppen mot oxidativ stress.

Saffran kommer från plantan Crocus Sativus vilken är en släkting till liljan och bereds från pistillens trådliknande rödbruna märken inuti blomman. Det är väldigt pilligt att få fram trådarna och det är ett arbete som måste göras för hand. Därefter värms och behandlas trådarna för att locka fram dess distinkta doft. Det är detta mödosamma arbete som gör saffran så dyrt. 

Saffran är som sagt antioxidantrikt och innehåller främst antioxidanterna crocin, picrocrocin och safranal. Dessa skyddar kroppen mot hjärt- och kärlsjukdomar samt inflammation. Saffran har även visat sig vara bra för nervsystemet. En studie visar även att saffran är effektivt vid behandling av Alzheimers då det ger en bättre minne. 

Det finns också forskning som visar att saffran är bra för att höja humöret och kan användas vid depression. Det ökar nämligen dopaminnivåerna i hjärnan utan att påverka nivåerna av hjärnans ytterligare hormoner såsom serotonin. 

Saffran ökar även sexdriften hos både män och kvinnor. Både gällande erektila dysfunktioner och själva libidon. Saffran verkar alltså framkalla både lust och även välbefinnande. Studier visar även att kvinnor som luktade på saffran under tjugo minuter blev både lugnare och gladare då deras nivåer av stresshormonet kortisol sjönk markant. 

Inom många kulturer är det även vanligt att dricka te på saffran innan man går och lägger sig då dess lugnande effekt kan hjälpa en att sova bättre. 

Studier visar även att saffran är bra för magen då det hjälper magtrakten att slappna av och man får bättre matsmältning. Magens hälsa påverkar både immunsystemet och ens humör. När man har dålig matsmältning så får man lättare inflammationer både i kroppen men också i hjärnan vilket i sin tur påverkar humöret. 

NYTTIGA LUSSEBULLAR

Bakning behöver inte alltid bli onyttigt, men nyttig bakning behöver heller inte alltid bli tråkigt, torrt eller fullt av knepiga ingredienser som inte finns i ens butik. Nedan följer ett tips på lussebullar som är relativt likt det vanliga receptet men med tips där ni kan byta ut till en mer nyttig variant.

  • 25 g jäst 
  • 50 g smör eller kokosolja
  • 2,5 dl valfri mjölk
  • 125 g kesella naturell eller kvarg 
  • 1 kuvert saffran (0,5 g)
  • 3/4 dl rörsocker eller stevia strö
  • 0,25 tsk salt
  • 9 dl dinkelsikt 
  • 1 ägg till pensling
  • Russin till garnering

Blanda ner jästen i en stor bunke. Smält smöret eller kokosolja i en kastrull och tillsätt mjölken samt saffran, låt det bli fingervarmt. Låt det blandas ihop och häll det över jästen och rör tills jästens lösts upp. 

Tillsätt kesella, stevia eller rörsocker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop ordentligt och låt det jäsa under bakduk i ca 1 h. 

Ta upp degen och knåda den på ett mjölat underlag, tillsätt mer mjöl om det behövs. Baka ut till önskad form och låt de jäsa i 30 minuter till. Vispa upp ägget och pensla på bullarna. Garnera med russin och grädda dem mitt i ugnen i 225 grader 6-8 minuter.

Källor:

Saffron emotional health

What are the health benefits of saffron

Vitamin E, turmeric and saffron in treatment of Alzheimer’s disease

5 bästa recept på nyttiga lussebullar