Stadsodlingsprojekt skapar gemenskap
Att ofrivillig ensamhet kan öka risken för både fysisk och psykisk ohälsa har vi skrivit om ett flertal gånger tidigare.. Att få uppleva och känna gemenskap gör å andra sidan gott för hälsan. Att aktivera sig tillsammans med andra kan öka både välbefinnandet och livskvalitén. Ett sätt att uppleva gemenskap tillsammans med andra är att engagera sig i något av de stadsodlingsprojekt som dykt upp på flera platser runt om i landet.
Gemenskapsodling
För ungefär ett år sedan startade Södertälje Kommun sin första stadsodling i stadsdelen Brunnsäng. Gemenskapsodlingen, eller tillsammansodlingen som den också kallas, har bidragit med många fördelar, exempelvis har de boende i området fått en naturlig mötesplats. Agnes Fischer, som leder odlingen i Brunnsäng, menar att ofrivillig ensamhet är ett stort problem, men att stadsodlingen har hjälpt många människor att bryta den och i stället förbättra sin psykiska hälsa.
En annan fördel är att fler har lärt sig att odla sin egen mat. Den ökade krismedvetenheten i samhället har drivit på att fler vill lära sig att odla, vilket är nödvändigt ur ett beredskapsperspektiv. Lär sig fler att odla sin egen mat så minskar beroendet av importerad mat. Detta är särskilt avgörande då exempelvis det förändrade världsklimatet har medfört oförutsägbara vädermönster och extremväder vilket har lett till förstörda skördar och höga matpriser.
Odlingen har även ökat den biologiska mångfalden i staden samt gett ökad förståelse för ekologiska frågor. Tack vare odlingen har grönytor i skapats i stadsdelen som erbjuder rekreationsmöjligheter där invånarna kan umgås, aktivera sig och koppla av.
Stadsodling som gränsöverskridande mötesplats
Stadsodling främjar den sociala sammanhållningen inom samhället och skapar möjligheter till kunskapsutbyte, samarbete och att umgås kring ett gemensamt intresse. Även i Malmö Stad har stadsodling slagit igenom stort. På Malmö Stads hemsida kan man läsa att ”stadsodlingen fungerar som en gränsöverskridande verksamhet, som genom odling skapar större delaktighet i närsamhället och bidrar till ökad social- och ekologisk hållbarhet.”
Syftet med stadsodlingsprojekten är att skapa möten mellan olika människor. Mötesplatserna blir en möjlighet att på olika sätt påverka, vara delaktig och ta ansvar för sin närmiljö samtidigt som de har en rekreativ, kunskapsspridande och social funktion i staden.
Är du intresserad av att delta i ett stadsodlingsprojekt så kontakta din kommun och se vad de erbjuder just där du bor.
Källor: