Stärk din ögonhälsa

Ofta tenderar vi att ta våra sinnen för givet så länge vi inte upplever besvär. Synen är inget undantag. Men det finns saker som är viktiga att tänka på och som, i alla fall till viss del, kan förebygga åldersrelaterade ögonsjukdomar. I detta blogginlägg ska vi redogöra för några saker som är viktiga att tänka på samt reda ut vilken betydelse olika färger har för vår hälsa och vårt välbefinnande.

 

De flesta är medvetna om vilken betydelse kosten har för hälsan, och detta gäller även för vår ögonhälsa. Det finns studier som visar att hela 50 procent av alla synskador skulle kunna förhindras, eller bromsas upp, med rätt kost (och rätt behandling av symtomen i rätt tid).

 

Ta hand om dina ögon genom att ta hand om din hälsa

Hela 90 % av ögonsjukdomar härstammar från andra sjukdomar och problem. Det börjar alltså i regel med att man börjar se dåligt, sedan kommer resten. Ett tips kan därför vara att överlag ta hand om sin hälsa, bland annat genom att äta en varierad och näringsrik kost.

 

Detta innebär samtidigt att det är viktigt att undvika dålig mat och fetter som höjer blodtrycket och ger högre blodvärden vilket orsakar att blodkärlen i ögonen kommer närmare varandra och som i sin tur leder till försämrad syn. Processade livsmedel (så kallad skräpmat) har visat sig öka risken för åldersförändringar i gula fläcken (åldersrelaterad makuladegeneration). Enkelt uttryckt orsakas detta av inflammation och skada i ögonen. Det finns även studier som visar att högt kolesterol och kött kan bidra till en ökad risk för försämrad syn.

 

Vidare har det visat sig finnas ett samband mellan rökning och åldersförändringar i gula fläcken som är en åldersrelaterad ögonsjukdom som drabbar området mitt i ögat där synen är som skarpast. Ett tips är därför att fimpa cigaretterna om du röker!

 

Ett annat tips är att skydda dina ögon med solglasögon för att skydda mot solens UV-strålar som kan ge bestående skador på näthinnan. Håll då utkik efter CE-märkning då detta är en garanti på att solglasögonen blockerar hela 98-100 procent av UV-strålningen.

 

När vi har kommit upp i åldern lite kan det vara klokt att boka in regelbundna besök hos sin ögonläkare med tanke på att risken för att drabbas av ögonsjukdomar ökar med stigande ålder. Redan efter 50 års ålder kan det vara klokt att överväga mer frekventa besök hos ögonläkare. Genom tester kan då indikationer på eventuella sjukdomar upptäckas och behandling sättas in i ett tidigt skede.

 

Kosttips

 

  • Medelhavskost – präglas av frukter, olja, grönsaker, ägg, nötter, mandlar, ljusare kött och fisk – allt detta är bra för ögonen. Mindre salt, färre processade livsmedel och mer kalium så minskas risken för både grå starr och åldersförändringar i gula fläcken. Dessutom har denna diet en blodtryckssänkande effekt också.

 

  • Viktiga vitaminer och mineraler – vitamin A, vitamin C, vitamin E och zink samt omega-3 kan motverka åldersrelaterade sjukdomar som grå starr. Omega-3 kan även hjälpa mot trötta ögon.

 

  • Grönkål och spenat – innehåller rikligt med antioxidanter, några är lutein och zeaxantin vilka ger ett bättre skydd mot solen och dess UV-strålar. En rekommendation är intag av någon av dessa två till fyra gånger i veckan för bästa effekt, det går exempelvis att blanda ner i en smoothie.

 

  • Flavonoider – detta gynnar god syn och finns i blåbär och andra bär, grönt te, choklad och citrusfrukter. Just blåbär innehåller mycket antioxidanter och sägs ha en bromsande effekt på åldersförändringar i gula fläcken (fler studier efterfrågas dock).

 

  • Fisk (särskilt fet fisk som lax och makrill) – innehåller näringsämnen som är viktiga för näthinnans funktion samt för hela ögats struktur. Fisk kan med fördel ätas minst tre gånger i veckan.

 

  • A- vitamin – kan förebygga nattblindhet och till och med blindhet och finns i allt från ägg, ost, fisk, lever, mjölk, grönsaker och rotfrukter och då inte minst orangefärgade sådana som har en hög halt av betakaroten som är en form av A-vitamin. A-vitamin kan förebygga nattblindhet och till och med blindhet. Håll dig dock till ett normalt intag/mängder då ett överdrivet intag kan resultera i huvudvärk och trötthet.

 

  • Ginkgo biloba – innehåller flavonoider och har visat sig öka cirkulationen till den optiska nerven och bidrar till att minska oxidativ stress och kan förebygga att tillståndet förvärras hos patienter med glaukom.

 

  • Tillaga maten – ämnen som är viktiga för ögonen (så som betakaroten, lutein och zeaxantin) tas lättare och snabbare upp av kroppen om de tillagas genom att kokas, ångkokas, wokas eller mixas.

 

 

Färgernas kraft för hälsa och välbefinnande

Året var 1920 när den amerikanska läkaren Harry Riley Spitler upptäckte att färger hade en positiv effekt på hans patienter. Han exponerade sina patienter för olika färgpaletter för att understödja deras förmåga till självläkning och lindra tillstånd som sömnbesvär, depression, astma och koncentrationsproblem. Inom färgterapi används olika färger beroende på åkomma eftersom färger har olika egenskaper.

 

Blå – symboliserar visdom och intelligens och är känd för att skapa en känsla av förtroende och säkerhet. Den blå färgen kan öka vår produktivitet, lindra vinterdepression, återställa vår dygnsrytm och lindra trötthet.

 

Orange – symboliserar kommunikation, glädje, kraft, energi, kreativitet och optimism samt rörelse och framsteg. Orange färg anses kunna stärka hjärnans funktion.

 

Gul – symboliserar glädje, överflöd och viljestyrka. Den gula färgen kan bidra till skärpt koncentration och ge oss styrka att stå i centrum för andras uppmärksamhet, likt solen i vårt solsystem.

 

Grön – symboliserar tillväxt och positiv energi, naturen och vår gemenskap med världen omkring oss. Den gröna färgen bidrar till att skapa balans och harmoni då den ligger i mitten av färgspektrumet, och kan hjälpa oss att rikta fokus inåt och återfå balans.

 

Röd – symboliserar eld, passion, styrka och fysisk energi. Den röda färgen kan också symbolisera närvaro i stunden och förmågan att bejaka livet, likt vårt röda blod som förser varenda cell med energi.

 

 

 

 

 

 

Källor:

Allt om linser – ”Hur påverkar din kost dina ögon?

Kurera – ”Naturliga sätt att bevara god syn

Rituals – ”Färgterapi: Färgernas betydelse för vårt välmående