Starta året med kombucha

Som en hälsosam start på det nya året vill vi med årets första blogginlägg lyfta drycken kombucha som har blivit väldigt populär de senaste åren och som sägs vara mycket hälsosam. Men vad är det egentligen som gör drycken så hälsosam? Detta tänkte vi reda ut i detta blogginlägg.

 

På senare tid har kopplingen mellan maghälsan (närmare bestämt tarmfloran) och vårt psykiska och fysiska mående uppmärksammats. Ett sätt att stärka maghälsan och tarmfloran är att inta goda bakterier (så kallad probiotika) genom mat och dryck, och då är kombucha ett bra alternativ som substitut till exempelvis alkoholhaltiga drycker eller läsk vid festliga tillfällen. Kombucha går att köpa som färdig dryck eller att göra själv.

 

Vad är kombucha?

Kombucha är en fermenterad te-dryck som i grunden består av ett sötat te med tillsatt kombuchakultur; Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast (SCOBY), med andra ord en kultur av olika sorters jäst och bakterier. Mikroberna i kombuchakulturen omvandlar sockret till hälsosamma ämnen i en så kallad fermenteringsprocess, vilket kan beskrivas som en jäsning. Under denna process sjunker sockerhalten vilket resulterar i en mer syrlig smak. Kombucha kan smaksättas på olika sätt, efter tycke och smak, och kan antingen drickas som den är eller i en mixad drink.

 

Kombucha har på senare år blivit väldigt populär och trendig som hälsodryck, men det är en allt annat än modern dryck. Att brygga kombucha är en gammal tradition med rötter i Kina som går 2000 år tillbaka i tiden. Tidigare under 1900-talet, närmare bestämt under 70-talet, fanns det en dryck som kallades volga-te som också var mycket populär på sin tid. Faktum är att detta var ett annat namn för just kombucha.

 

Vad gör kombuchan så nyttig?

När kombucha bryggs bildas hälsosamma syror så som ättiksyra som tros ha en antiinflammatorisk effekt på vår tarm, och utöver detta bildas B-vitaminer, C-vitamin, antioxidanter och olika sorters aminosyror (byggstenarna i proteiner). Förutom att kunna bidra till bättre immunförsvar och bättre magbalans sägs kombucha även kunna bidra till bättre minne och mer energi.

 

Vad säger forskningen?

Forskningsfältet är väldigt nytt när det kommer till vilka hälsoeffekter kombucha kan bidra till, därför bör man vara försiktig med att framställa drycken som en mirakeldryck. Dock innehåller kombucha massor av goda bakteriearter som skulle kunna påverka flera av kroppens system på ett gynnsamt sätt (exempelvis immunförsvar och hjärna). Vidare får drycken från teet den kraftiga antioxidanten polyfenoler, som även ökar under jäsningen. Ett annat nyttigt ämne är den antiinflammatoriska smörsyran som, enligt studier på råttor, har visat sig kunna bidra till förbättrad minnesfunktion.

 

Något som tidigare studier även har visat är att kombucha kan minska tillväxten av vissa bakterier, som exempelvis E Coli och kolera. Vidare har kombucha, tack vare sin mängd antioxidanter, visat sig kunna minska mängden fria radikaler i kroppen vilket är positivt då en stor mängd fria radikaler kan orsaka sjukdomar och för tidigt åldrande.

 

En hälsosam start på det nya året

Forskningsfältet är ganska nytt när det kommer till studier om kombucha och alla hälsoeffekter som drycken sägs kunna bidra till kan inte med säkerhet garanteras. Med det sagt visar dock befintliga studier att kombucha har vissa hälsoeffekter och därför kan ses som ett bra substitut till exempelvis alkoholhaltiga drycker eller läsk. Som så mycket annat handlar allting om måtta och balans, och att i övrigt se till att få i sig näringsrika livsmedel genom kosten. Antioxidanter finns även i frukt och grönsaker, som även bidrar till fibrer, och mjölksyrebakterier går även att finna i kimchi och yoghurt. Men om man nu är nyfiken på att testa denna sprudlande dryck, varför då inte prova lite kombucha för att stärka maghälsan så här i början på året efter all mastig jul- och nyårsmat?

 

 

 

 

 

Källor:

 

www.ica.se – ”Kombucha – vad är det?

Amelia – ”Är det nyttigt med kombucha? Det här visar forskningen