Värdefull egentid i vinter

Julen närmar sig med stormsteg och för många innebär det tid för samvaro med nära och kära, dock inte för alla och framför allt inte i dessa pandemitider som vi fortfarande befinner oss i. Oavsett hur du tillbringar julen vill vi med detta blogginlägg slå ett slag för vikten av egentid och hur man kan sätta guldkant på tillvaron i sitt eget sällskap.

 

Vi vill lyfta värdet av egentid genom att redogöra för fem fördelar med att avsätta tid för sig själv.

 

Den viktiga egentiden

Fem anledningar till att tillbringa tid med sig själv är följande:

 

  1. Du lär dig nya saker om dig själv – När vi är själva är det lättare att förstå våra egna perspektiv utan andras påverkan av deras åsikter och tankar. När vi är själva kan vi också bli uppmärksamma på våra egna brister och lära oss att bli mer lyhörda för våra egna behov. När vi umgås med oss själva har vi större möjlighet att ta reda på vad vi egentligen vill göra med vår tid och vårt liv.

 

  1. Det hjälper dig att uppskatta det du har – Ibland behöver vi egentid för att uppskatta allt fint som vi har omkring oss och det fina i livet. Vi får helt enkelt tid för eftertanke och tar inte längre människor och saker för givet. Detta kan bidra till att vi blir bättre på att njuta av saker som vi plötsligt uppmärksammar och annars tenderar att missa, och vi lär oss uppskatta tillfällen då vi är omgivna av andra människor.

 

  1. Du blir mer fokuserad – När vi avsätter egentid blir det lättare att tänka på varför vi gör vissa saker, istället för att på rutin bara få dem gjorda. Det blir lättare att sätta upp mål och definiera sina syften utan att riskera att bli styrd eller påverkad av någon annan.

 

  1. Du blir mindre beroende av andra – Att vara själv och göra saker på egen hand, och samtidigt lyckas känna sig bekväm med detta, kan stärka självförtroendet och öka självkänslan. Gemenskap är positivt, men egentid är också ytterst viktigt. Våga konfrontera tankar och känslor som du bär inom dig och försök att ta itu med dessa, även om det kan kännas obehagligt till en början. Att rannsaka sig själv, sina brister och problem samt behov, kan bidra till ett minskat beroende av andra människor och deras bekräftelse genom att du upptäcker att dina egna krafter, förmågor och värderingar kan ta dig långt.

 

  1. Du blir mer effektiv – Att vara tillsammans med andra kan vara väldigt trevligt, men det kan samtidigt göra oss mindre effektiva och vi tenderar ibland att bli lite bekväma och tror att andra ska ta itu med vissa saker som behöver göras. När vi är själva kan vi lättare fokusera och prioritera, utan att bli distraherade av andra.

 

 

Låt dig inspireras av danskarnas ”hygge”

Det danska ordet ”hygge” har spridits över världen och fått enorm uppmärksamhet, men vad betyder egentligen ordet ”hygge” och vad kommer det ursprungligen ifrån?

 

På svenska kan det översättas till ”mys” eller ”gemytlighet”, men faktum är att ordet innebär mer än så. Fenomenet hygge ligger djupt rotat i den danska folksjälen och kan beskrivas som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid att njuta av det goda i livet, exempelvis tillsammans med människor man tycker om. Men det kan likaväl handla om det varma skenet från ett tänt ljus eller god mat och dryck. Vidare kan hygge handla om att ta sig tid att må bra i vardagen och ta vara på de små sakerna som sätter guldkant på tillvaron – vad detta än må vara för just dig.

 

Trots att hygge betraktas som ett danskt fenomen kommer ordet från början från det norska språket. I Norge betyder ordet ungefär “välmående” eller “välbefinnande”. Uttrycket kom till Danmark i slutet av 1700-talet och har sedan dess omfamnats av danskarna.

 

Hygge kan alltså beskrivas som en filosofi och livsstil som går ut på att uppskatta de små sakerna i livet, vikten av enkelhet och att ta sig tid att varva ner och njuta i vardagen. Hygge kan praktiseras under hela året, men vintern och julen är ändå speciella ”hyggetider” och perfekt årstid för att tända ljus i vintermörkret för att skapa den där mysiga stämningen.

 

 

Vad är hygge för dig?

Så, vad är viktigt för dig? Vad får dig att må bra? Är det ett hem fyllt av tända ljus (tänk dock på brandrisken och glöm inte att släcka dessa i tid), mjuka och varma filtar och/eller god mat och dryck? Kanske att njuta av en stund i läsfåtöljen med en bra bok eller att njuta av sällskapet från radio eller TV?

 

Oavsett hur just din situation ser ut, om du har andra omkring dig eller ej, så finns det goda skäl att fråga dig själv vad just du behöver för att må bra och att försöka sträva efter detta. Nu är den perfekta tidpunkten på året att unna sig något trevligt för att stärka sitt välbefinnande!

 

 

 

 

Källor:

 

www.smartare-liv.se – ”5 viktiga orsaker till varför du ska frigöra mer egentid

 

www.visitdenmark.se – ”Vad är hygge?