Att träffas och träna tillsammans – nyckeln till ett långt liv

Runt om i hela landet så finns det så kallade mötesplatser och träffpunkter där seniorer och andra daglediga har möjlighet att träffas och umgås med varandra. Ett socialt liv är många gånger nyckeln till ett hälsosamt åldrande.

Inom Stockholms stad så finns det 47 stycken träffpunkter som riktar sig till seniorer. Här kan man träffa andra, umgås och hitta gemenskap i olika aktiviteter. Tanken är att det ska finnas någonting för alla och att det ska vara fri entré. Rioträffen är en av Stockholm stads träffpunkter och ligger i anslutning till Rio vård- och omsorgsboende i Norra Innerstaden. Här finns ett brett spektrum av aktiviteter som boule, bridge, dans, musik, café, träning i naturen, qigong, cykling, måleri, IT och balansträning. 

Vi tog oss till Rioträffen och träffade Elba Pineda Gustafsson som är hälsoinspiratör med egen mottagning på Rio vård- och omsorgsboende. Elba är ett riktigt energiknippe och lyser som en sol när hon tar emot oss på Rioträffen. Vi slår oss ner vid ett bord och slås direkt av den uppsluppna stämningen i rummet. Det är livligt, folk pratar högt och glatt vid borden, några spelar kort och en man spelar musik på en bärbar dator.

Elba har varit verksam inom hälsobranschen i nästan fyrtio år. Hon berättar att fysisk aktivitet alltid varit en naturlig del av hennes liv och att hon under barndomen i El Salvador gick fram och tillbaka till skolan varje dag; fem kilometer på förmiddagen och därefter fem kilometer på eftermiddagen. Som vuxen var hon sedan verksam som modern dansare för att sedan utbilda sig till personlig tränare. Elba tillägger att tränaryrket på den tiden var mansdominerat9 och mest fokuserade på att bygga muskler. 

Elba var pionjär inom området och såg snabbt behovet av att träning ska vara något för alla, varpå hon fördjupade sig inom näringslära, medicin, fysiologi och anatomi. I dagsläget ger Elba föreläsningar, utbildar andra hälsoinspiratörer, organiserar fjällvandringar, driver eget företag och är engagerad i en mängd olika föreningar. Hon fyllde nyligen 70 år men att dra sig tillbaka finns inte på kartan.

På Rio har Elba stavgångsvandring på Djurgården varje tisdag sedan tjugo år tillbaka. Hon arbetar systematiskt och tror på regelbundenhet och erbjuder även gymnastik för seniorer för trettonde året i rad, samt träning specifikt inriktat på personer med osteoporos sedan tolv år tillbaka. Elbas träning är populär och klienterna återkommer år efter år för att träna tillsammans och sedan umgås över en fika.

Elba ser tydliga positiva effekter av fysisk aktivitet i grupp och i synnerhet för seniorer gällande både den fysiska och mentala hälsan. Hon förklarar:

En viktig aspekt är att bryta isolering då många seniorer lever ensamma. Att träffas och utöva fysisk aktivitet tillsammans, utan något krav på prestation, ger glädje. Träning ska vara roligt och lustfyllt. Jag ser hur både glädjen och välmåendet sprider sig i gruppen när vi umgås, pratar med varandra och känner gemenskap.

Är du intresserad av att delta i aktiviteter så kolla upp vad just din kommun erbjuder – kanske hittar du en ny hobby och/eller en ny vän. 

 

Källa:

Rioträffen