Stärk din hälsa med hjälp av nypon

Vi kommer nu att påbörja en följetong om hur man på enkla och lättillgängliga sätt kan stärka sin hälsa. Först ut är nyponet och hur man genom att äta nypon både stärker sitt immunförsvar samt kan hjälpa ömmande leder.

 

Nu växer och frodas ett av våra nyttigaste bär, nämligen nyponet! Bäret borde ha superfruit status precis som blåbär, gojibär och acai då det är en riktig näringsbomb. Ett enda litet nypon innehåller 50 procent mer C-vitamin än en apelsin. Detta skyddar kroppen mot förkylningar och influensa då det det stärker immunförsvaret. Nypon innehåller även rikligt med karoten som är förstadiet till vitamin A, retinol. Ett hudläkande och inflammationsdämpande ämne som är viktigt att få i sig om du har problem med lederna och eller artros. Nypon smörjer kroppen inifrån.

 

Nypon växer i princip överallt i bostadsområden. Många av buskarna är en kvarleva från krigstiden då de planterades eftersom behovet av inhemska varor var stort. Helst ska man plocka nyponen efter den första frosten, då är de nämligen som sötast och mest näringsrika. Använd handskar både när du plockar dem och när du rensar dem då de är ordentligt taggiga. Visste du att många av våra allra nyttigaste växter är taggiga, detta är för att skydda sig själva för att inte bli utrotade.

 

Antingen väljer du att rensa bort fröna direkt, det är en hel del pill med detta. Fröna kan irritera både huden och magen. Bort ska dem. Alternativ två är att du silar bort fröna efter att du torkat bären och därefter malt dem. För att torka nyponen så lägger du dem, med eller utan frön, på en ugnseldfast form och torkar dem i ugnen på svag värme ca ett dygn. Du kan ha dem på avstängd värme, eftervärme, när du går och lägger dig eller går hemifrån. Nyckeln är att de blir ordentlig torra. När de är torra så kör dem i en mixer, blender eller kvarn. En kaffekvarn går bra. Därefter så silar du bort kärnorna om du låtit kärnorna vara kvar. Nu har du ditt eget nyponpulver som du kan göra nyponsoppa av, eller använda som kosttillskott på yoghurt eller på smörgås. Du kan också använda de torkade bären till te. Låt bären dra i hett vatten ca 10-15 min. Låt inte vattnet överstiga 70 grader för att bibehålla alla nyttigheter.

 

Nyponpulver säljs även i välsorterade matbutiker samt hos hälsokosten.

 

Källor:

Webmd.com – Rose Hip

Skarpnäcks Trädgårdsförening