Frisk luft och kalla bad

Att vinterbada är trendigare än aldrig förr. Överallt hör man folk berätta om hur kalla bad stärkt både deras psykiska och deras fysiska hälsa. De studier som bedrivits på området har hittills varit tämligen diffusa och svåra att tyda. Dessutom har studierna gjorts på redan erfarna vinterbadare.

Men nu har norska forskare sammanställt 104 nya studier om hur vinterbadande stärker hälsan och kommit fram till följande:

  1. Hjärt-och kärlhälsan stärks. Detta pga att det kalla vattnet sätter igång en kraftig reaktion som höjer pulsen på samma sätt som om man tränar riktigt hårt. Av samma anledning bör därför personer med hjärtproblem undvika att bada kallt.
  2. Man såg även att det så kallade bruna fettet aktiveras genom att vinterbada. Brunt fett är fettvävnad som förbränns för att reglera kroppstemperaturen och hålla värmen. Till skillnad mot vitt fett som istället lagrar energi.
  3. Studierna visade även att kroppens insulinkänslighet stabiliserades.
  4. Immunsystemet fick sig en boost.
  5. Många som vinterbadar upplever att de känner sig starkare mentalt och har mindre ångest. Enligt forskare inom biomedicin frisätts nämligen en lång rad humörhöjande hormoner.
  6. Att vinterbada minskar svullnad efter träning.

Är du inte sugen på att ta dig under isen i vinter så varför inte hålla dig ovanför? En annan härlig vinteraktivitet är ju förstås långfärdsskridskor. Denna klassiska aktivitet slog igenom i Stockholm kring förra sekelskiftet. En tid som präglades av sundhetstänkande och en vurm för att ta sig ut i naturen. Som vi skriver i detta inlägg så är säkerheten på isen viktig. Man åker även i grupp vilket ger en fin gemenskap.

Känner du för att kombinera frisk luft, motion och en naturupplevelse med att lära känna nya människor så finns det flera långfärdsskridskogrupper som man kan kontakta. Friluftsfrämjandet anordnar exempelvis både långfärdsskridskoturer samt har särskilda aktiviteter för seniorer såsom vandringar. 

 

Källor:

Hälsofördelar av att vinterbada

Hälsoeffekterna du kan få som vinterbadare

Vinterbad ökar fettförbränningen

Långfärdsskridskoåkning

Friluftsfrämjandet seniorverksamhet