Äldres psykiska ohälsa

Konsten att bryta negativa tankemönster och nå dina mål

Nu när vi går mot mörkare och kallare tider kan det vara lätt att fastna i negativa tankar men dessa går att bryta.

Vi vill börja med att avdramatisera negativt tänkande för det är väl något som vi alla gör ibland. Något går inte som man har tänkt sig och det är lätt att komma in i tankar av förtvivlan. En negativ tanke föder ofta en annan och vips så är man inne i en negativ tankespiral som är svår att ta sig ur.

Att enbart tänka positivt är inte helt oproblematiskt och framför allt inte så realistiskt. Den negativa tanken finns där av en anledning så det är bra att ge den till känna och inte bara trycka bort sina känslor. 

Varför finns den negativa tanken? Vad vill den säga oss? Att tillkännage en negativ tanke är ofta det första steget. Sätt tanken i perspektiv utan att låta den ta över dagen och skapa en negativ attityd till hela livet. Tillåt dig själv att ha negativa tankar men låt inte tanken definiera dig, framtida situationer eller ditt liv. 

Exempelvis något har inte blivit som du har tänkt dig och du känner dig väldigt besviken. Du börjar tvivla både på dig själv och tänker att situationer aldrig blir som man vill. Fråga dig då vad vill situationen säga dig? Antagligen att detta är viktigt för dig och där har du nu definierat något som du behöver. Alla situationer och behov vi har som kommer ifrån ens innersta vilja och önskningar är viktiga att ta på allvar och fortsätta förverkliga. Blev det inte som man ville första gången som blir det en annan gång. Det är oftast i denna process av att bli besviken som många människor ger upp. Istället för att titta närmare på vad situationen vill lära dig. Behöver du tålamod, ändra något i din inställning eller var det bara inte rätt tillfälle? 

Negativa tankar kommer ofta från andra människor. Den som säger att något är omöjligt talar ofta från sin egen situation och inte från din, kom ihåg detta. Dina mål och önskningar finns hos dig av en anledning och är meningen att detta skall förverkligas. Saker är aldrig för sent och du är aldrig för gammal. Är någon elak eller otrevlig mot dig så säger det återigen mer om denna person än om dig. Låt inte en annan persons dåliga dag göra din dag dålig.

Inom idrottspsykologi pratar man ofta om vikten av små förbättringar varje dag. Individer som känner att man utvecklas och blir bättre får starkare självförtroende och har lättare att nå mål. Fokusera på dina bedrifter och allt du åstadkommit  i livet när de negativa tankarna kommer. Det kan vara allt från att man lyckats väl med sina krukväxter, via att man är en god granne, fått någon att skratta till att man blivit befordrad på jobbet.

Att sätta upp små mål varje dag är en bra metod som ger mervärde. Att känna tacksamhet för det man har föder positiva tankar som i sin tur drar åt sig fler positiva situationer. Tacksamhet kan vara för solen skiner eller vad gott kaffet är. 

 

Källor:

SISU idrottsutbildarna – Idrottspsykologi

How to escape the cycle of negative thinking